Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Rianca Harms-Geerman wil als voorzitter zorgen voor vernieuwing bij Wilhelmina

Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Voor het eerst in de geschiedenis van Wilhelmina heeft de gymnastiekvereniging uit Kampen een vrouwelijke voorzitter. Rianca Harms-Geerman is sinds de zomer van 2021 preses van Wilhelmina. Zij is de opvolger van Remco Schuldink, die ruim vier jaar actief was als voorzitter.

Harms-Geerman kwam via haar dochter in het bestuur terecht. “Mijn dochter zat op acro en had begin 2019 een wedstrijd in Kampen. Daar werden vrijwilligers voor gevraagd. Daar had ik me voor opgegeven.” Van het een kwam het ander. In juni 2019 zat ze al in het bestuur namens de acroafdeling. 

Vorig jaar werd ze gepolst voor het voorzitterschap. Daar moest ze wel even over nadenken. Was ze wel geschikt voor deze rol? “Mijn voorganger Remco vond van wel. En ik ben al ruim 12,5 jaar leidinggevende”, aldus de voorzitter van Wilhelmina. “Het voorzitterschap is vooral heel veel delegeren, de vinger aan de pols houden. Het brengt heel veel met zich mee. In het begin vond ik het overweldigend. Er speelden toen heel wat dingen, zoals de nieuwe acrovloer en de huur van het pand. Maar nu heb ik mijn draai gevonden en de juiste mensen om me heen. Ik heb fantastische bestuursleden die heel veel voor me doen.”

Het bestuur van Wilhelmina bestaat uit zeven personen, waarvan twee algemene bestuursleden. Harms-Geerman is inmiddels gewend geraakt aan haar rol als voorzitter, waar ze zo’n 4 á 5 per week aan kwijt is. “We hebben fantastische vrijwilligers die hart voor de vereniging hebben. Daar ben ik heel dankbaar voor. Mensen zoals Dik Koster en Anita Knul zijn zo belangrijk voor de vereniging. Zij weten heel veel. En Angelique de Vente, onze oude secretaris, weet ook heel veel. Ze verstrekt regelmatig tips waar ik op moet letten”, vertelt Harms-Geerman.

Als voorzitter heeft ze zichzelf als doel gesteld om vernieuwing te brengen binnen de vereniging. Zo is er al een nieuwe website gekomen. Daarnaast moet meer worden gedaan met sociale media. “Zodat we een breder bereik krijgen binnen de vereniging. We hebben een vrij jong bestuur. Alleen de penningmeester, de ledenadministratie en ik als voorzitter zijn veertigers. De rest is begin of midden twintig en zij regelen die dingen op een moderne manier. Zij weten hoe ze dat moeten aanpakken en die vernieuwing hebben we nodig. De wereld verandert zo snel, als bestuur moet je daarin mee.”

Ziet Harms-Geerman haar taak als voorzitter als een lange termijnklus? “Ik ben niet iemand die na twee jaar tabé zegt. Ik ga het enkele jaren doen, maar daarna is het goed dat er weer een ander komt. Als leidinggevende weet ik dat je niet al te lang op een bepaalde afdeling moet zitten. Dat geldt ook voor een voorzitter. Op een gegeven moment is het tijd voor nieuwe ideeën.”

Gerard Meijeringh