De bewoners toosten bij het feestelijk diner voor hun nieuwe appartementencomplex
De bewoners toosten bij het feestelijk diner voor hun nieuwe appartementencomplex (foto: Maarten van Gemert)

Flevozathe als geslaagd voorbeeld van uitbreiding middels inbreiding

Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Nog steeds moeten er soms feestjes ingehaald worden uit de coronatijd. Zo was er eerder deze maand een feestelijk diner in de Leuke Hanzestad met de bewoners van het nieuwe appartementencomplex Flevozathe.

De roep om meer woningen te bouwen, klinkt niet alleen landelijk maar ook plaatselijk. Eén van de mogelijkheden waar gemeente Kampen naar kijkt, is inbreiding. Oftewel het bouwen binnen bestaande bebouwing. Een groot project is bijvoorbeeld De Bakkerij in IJsselmuiden dat volop in ontwikkeling is. Een klein voorbeeld is Flevozathe, een appartementencomplex in de Flevowijk.

Inbreiding
Over de schouders van de gemeente kijken ook projectontwikkelaars graag mee naar mogelijkheden tot uitbreiding van de woningvoorraad middels inbreiding. Aan de Beyerinckstraat in de Flevowijk stond al jaren een schoolgebouw leeg. Bemog Projectontwikkeling kreeg het gebouwtje aangeboden. Het deel dat van de gemeente was, werd overgenomen en samengevoegd. Henk de Velde werd benaderd als architect en in 2019 startte de bouw.
Begin 2020 startte het verkooptraject. Voor de inschrijfavond in de Stadsgehoorzaal moesten zo’n honderd mensen teleurgesteld worden, hetgeen de grote belangstelling aangeeft.

Vierlaags
Stefan van Dijk, directeur en tweede generatie van familiebedrijf Bemog Projectontwikkeling B.V. heette de bewoners van Flevozathe welkom bij het diner. Door de verstreken tijd kenden veel aanwezigen elkaar al. Van Dijk vertelde dat hij de buurt goed kent. Hij blijkt om de hoek van het nieuwe appartementencomplex geboren, in de Floris V straat. Vervolgens verklapte hij met een knipoog waarom Flevozathe, eigenlijk een werknaam, slechts vier verdiepingen hoog is.
In zijn begintijd zou hij samen met de toenmalige burgemeester van Stadskanaal, Jur Stavast, de vlag hijsen in een gebouw van achttien verdiepingen. Waar Stavast (toen rond de zestig jaar oud) vlot naar de achttiende verdieping klom, bleef Van Dijk steken bij de vierde. Hoogtevrees bleek hem te belemmeren. Daarom zou Flevozathe maar vier verdiepingen hoog zijn geworden.

Doorstroming
Namens het Kamper College van B&W was Albert Holtland aanwezig. Hij feliciteerde alle partijen met de prachtige nieuwe aanwinst voor de Flevowijk waar veelal senioren op af zullen komen. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat die bewoners ook iets achterlaten zodat er doorstroming ontstaat op de woningmarkt. Hij ziet graag dat er iets achtergelaten wordt voor starters. Als laatste punt voordat iedereen aan het goed verzorgde buffet mocht beginnen, wees Holtland erop dat de gemeente niet alleen naar woningen kan kijken. Er zijn ook veel andere belangrijke zaken, zoals groenbehoud.
Alsof de fotograaf dat wou benadrukken, zijn de verkoopfoto’s slim genomen. Naast Flevozathe ligt een gras- en speelveld. Vanuit de juiste hoek genomen, lijkt het nieuwe appartementencomplex in een groene oase te liggen. De bewoners brachten een gezamenlijke toost uit op hun nieuwe paleisje, een geslaagd voorbeeld van uitbreiding middels inbreiding.


Directeur Stefan van Dijk spreekt de nieuwe Flevozathebewoners toe in De Leuke Hanzestad (foto: Maarten van Gemert)