Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

VV 's-Heerenbroek maakt werk van viering 50-jarig jubileum


(door Gerard Meijeringh)

S-HEERENBROEK - Voetbalvereniging ’s-Heerenbroek bestaat deze week vijftig jaar. Komende vrijdag 26 en zaterdag 27 april viert de vereniging dit met tal van activiteiten.

VV ’s-Heerenbroek werd op 25 april 1972 opgericht, maar eigenlijk gaat de geschiedenis nog verder terug. Daarvoor werd er al gevoetbald door mensen uit ’s-Heerenbroek. 

Dijkvogels United

“Toen had je wild voetbal. Dat gebeurde op het veldje bij de Veecaten, op de Kamperzeedijk en in Zalk. Tegen Zalk was het altijd oorlog. Ik denk dat er daarom nog steeds een bepaalde rivaliteit is tussen Zalk en ’s-Heerenbroek”, vertelt Piet van der Sluis. De huidige voorzitter van ’s-Heerenbroek speelde als ‘Kamperzeedieker’ bij Dijkvogels United. “Daar was een veldje met een greppel in het midden en geen kleedkamers. We wilden toen een officiële voetbalvereniging oprichten. Dat hebben we aangevraagd bij de gemeente Genemuiden, maar dat bleek niet haalbaar en we wilden niet voetballen bij Genemuiden”, aldus Van der Sluis. Hij besloot om lid te worden van VV ’s-Heerenbroek. “Twee 'Kamperzeediekers' waren me al voorgegaan. Ik heb tot mijn 55ste jaar bij 's-Heerenbroek gevoetbald. Een paar jaar in het eerste en daarna in lagere elftallen.”

Speelweide 

De voetballers van ’s-Heerenbroek maakten begin jaren zeventig nog enige tijd deel uit van Sportvereniging ’s-Heerenbroek. In 1972 stapten ze uit de sportvereniging en toen werd de voetbalvereniging opgericht. Dat had alles te maken met de totstandkoming van de nieuwe speelweide bij de Kandelaar. Het terrein was eveneens ingericht als voetbalveld. VV 's-Heerenbroek ging van start met twee seniorenteams, een juniorenploeg en één pupillenteam. Het eerste team speelde in de derde klasse van de afdeling Zwolle. Het veld, voldeed niet aan de officiële afmetingen. De KNVB verleende dispensatie. Jaren later werd het veld verlegd en kwam het op de plek waar het nu ligt. Later is het veld wel gedraaid vanwege woningbouw. In december 2017 kreeg ’s-Heerenbroek de beschikking over een kunstgrasveld.

21 trainers 

Van der Sluis somt vervolgens wat feitjes op. “VV ’s-Heerenbroek heeft 21 trainers versleten. Henk Wienholds is de enige trainer die is ontslagen. Er heeft in al die jaren één buitenlandse trainer bij ons gewerkt, de Griek Doxis Rapsinioitis. En VV ’s-Heerenbroek heeft in vijftig jaar maar vier voorzitters gehad. Henk Kroeze was de eerste voorzitter. Daarna kwam Evert Schaapman en vervolgens was Egbert Koersen de derde voorzitter. Ik ben de vierde. In de laatste twintig jaar hebben we steeds een vrouw in het bestuur gehad. Nu zijn dat
Geertje van Gerner en Jeanet van de Wetering, zij zijn het vierde en vijfde vrouwelijke bestuurslid bij onze vereniging”, aldus Van der Sluis.

Drive

Hij is al dertig jaar preses bij VV ’s-Heerenbroek. “Ik had vaak commentaar op het bestuur. ‘Je hebt altijd een grote mond en weet alles beter. Ga jij maar in het bestuur', zei de toenmalige voorzitter Schaapman tegen mij. Toen ben ik algemeen bestuurslid geworden. Dat heb ik drie jaar gedaan. Daarna ben ik voorzitter geworden. Ik heb overal drive voor. Ik heb een eigen transportbedrijf met 35 man personeel. Ik ben zes dagen per week aan het werk, anders kun je zo’n bedrijf niet runnen. Voor het voetbal heb ik ook zo’n drive. In een dorp als ’s-Heerenbroek doet iedereen van alles en is er altijd commentaar. Ik woon op de Kamperzeedijk en krijg daar weinig van mee, alleen van de overige bestuursleden. In mijn ogen moet VV ’s-Heerenbroek vooral een gezellige vereniging zijn waar vooral mensen uit ’s-Heerenbroek voetballen”, aldus Van der Sluis.

Open

Hij vindt het belangrijk om open te zijn. “Ik ben voorzitter, maar de leden maken uit wat er gebeurt. Ik ben altijd open geweest. Ik informeer iedereen en ik ben altijd de discussie aangegaan. Daar ben ik nooit voor weg gelopen." Opvallend is dat ’s-Heerenbroek geen eigen kantine heeft en gebruikmaakt van De Kandelaar. “Dat is wel een uitzondering. Daardoor hebben we geen inkomsten. We worden gecompenseerd door de gemeente en huren een gedeelte van De Kandelaar. We hebben geprobeerd om samen met de gemeente een clubgebouw te realiseren, maar dat is niet gelukt. Als het aan mij ligt, gaat dat ook niet gebeuren. Een dorp als ’s-Heerenbroek moet een verenigingsgebouw hebben.”

Dezelfde taal 

"De voetbalvereniging is blij met De Kandelaar. ’s-Heerenbroek heeft zich ontpopt tot een gezellige vereniging en een belangrijke schakel binnen het dorp ’s-Heerenbroek. “De kracht van onze vereniging is dat iedereen dezelfde taal spreekt en de lijntjes zijn heel kort. Als bestuur vinden wij het belangrijk om tussen de leden te staan en niet er boven. Als voorzitter wil ik niet dat de vereniging geschaad wordt en ik hou er ook niet van als er neerbuigend over onze voetbalvereniging wordt gesproken. We zijn de grootste vereniging in ’s-Heerenbroek en respecteren alles en passen ons aan als dat nodig is", aldus Van der Sluis.

Jubileumactiviteiten

VV 's-Heerenbroek kan terugkijken op een mooie geschiedenis en viert het jubileum met verschillende activiteiten. Zo is er vrijdag voor 150 genodigden een receptie met een ongedwongen karakter in een speciale feesttent. Ook zaterdag is het ook feest. Zo komt balkunstenaar Joshua Agteres naar 's-Heerenbroek. Er zijn verschillende activiteiten voor de jeugd en daarnaast is er een verrassing voor de jeugdleden. Vanaf 17.30 uur verzorgt shantykoor Recht door Zee een optreden. 's Avonds is er een disco voor jeugd en volwassenen.