Afbeelding
Foto: Jeffrey Wakanno

Nieuwe waardin verwelkomt bezoekers van Biermuseum

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie  

KAMPEN - Als ik even moet wachten, demonstreert ze meteen waarom zij door museumdirecteur Elise van Heck als waardin voor BiermuseumKampen.nl werd gevraagd. 

‘Wil je misschien iets drinken?’ Gastvrij. Hartelijk. Precies wat een Biermuseum, met proeflokaal, nodig heeft. Maar Ashley Bakker (32) blijkt over nog veel meer eigenschappen te bezitten die haar tot een ideale gastvrouw maken. Zoals haar liefde voor Kampen en haar geschiedenis. Maar ook haar eigen hang naar avontuur, net als Henrick Aeltsz; de rijke patriciër, burgemeester én Middeleeuwse bierbrouwer die hier van 1440-1480 heeft gewoond…

Bij Biermuseumkampen.nl kan men rondleidingen met proeverijen online boeken. ‘Ashley kwam als een soort geschenk uit de hemel’, vertelt Elise. ‘We wilde vier dagen open, maar ik had geen idee hoe ik dat moest regelen.’ Voor de museumdirecteur, die elders al een drukke baan heeft, geen optie om dan maar zelf bezoekers te ontvangen en bier te schenken. En toen was daar Ashley.

Film en een zieke kip

‘Ik heb ten tijde van de introductie van het eerste biertje, hier nog als vrijwilliger gewerkt’, vertelt ze. ‘Ik heb toen een documentaire over Kamper Trots gemaakt.’ De afgestudeerde fotografe ging met ‘volkszanger’ Henk Jans de stad door. ‘Had je toen niet ook een kip bij je?’ vraagt Elise. Ashley lacht. ‘Oh ja, dat is waar ook.’ En ze vertelt van de kip die in haar huis rondloopt, zoals anderen een kat of een hond als huisdier hebben. ‘Die dag was ze ziek en moest ze om het uur haar medicijn hebben…’ Het doet Middeleeuws aan; precies zoals het er destijds, ten tijde van Henrick aan toe moet zijn gegaan. Foto’s, film en dan nu hier als waardin, hoe gek kan een leven lopen? ‘Ik ben heel erg voor behoud van de geschiedenis en als een biertje dat kan losmaken… Ik vind het bijzonder dat een biertje een stukje van het verleden kan doen herleven. Net alsof je door een heel oud schilderij terug bent in die tijd. Nu komt dat door een biertje. Dat is toch eigenlijk ook een soort van kunst?’

Het Biermuseum is sinds kort vier dagen per week open, van donderdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. ‘Op zaterdag is het vaak erg druk, maar op zondag is er nog alle ruimte, dus boek gezellig voor de zondagmiddag een rondleiding en proeverij met een leuke groep vrienden, familie of collega’s’, merkt Elise wervend op. Ashley wordt de teamleider en coördineert de vrijwilligers die ook in het museum werken. Gaat ze ook zelf het verhaal van Kamper Trots en Kamper Vreugd vertellen? Verhalen over Henrick Aelstz en zijn kleindochters? ‘Oh ja, hoor. Graag. En als een vrijwilliger dat wil doen en vol overgave vertelt over ons bier, dan sta ik iedereen warm te ontvangen in onze winkel.’ In alles zal ze ‘Kampen, de hartelijke Hanzestad’ uitstralen, zo verzekert ze. ‘Als je goed naar Kampen kijkt, de verborgen geschiedenis leert kennen, dan kun je toch alleen maar nog meer verliefd op Kampen worden?’

Henrick Aelstz, de vroegere bewoner van dit ‘eerste steenen langhuys van Kampen', reisde volgens Elise veelvuldig met de koggeschepen mee. ‘Hij voer mee naar de Oostzee, maar heeft ook tochten naar Portugal gemaakt', weet ze. Net als Henrick is ook Ashley een globetrotter. Mét horecaervaring. Parijs, Italië, Noorwegen; ze is er geweest, heeft er - soms - jarenlang gewoond. ‘Ik was niet van plan om Kampen te verlaten, maar het gebeurde. Ik ben niet zo bang voor nieuwe avonturen.' De meeste reizen maakte ze alleen. Wel even anders dan de Middeleeuwse burgervader en koopman. Zoals naar Italië, toen ze net achttien was. Ze spreekt daardoor vloeiend Italiaans én Frans; altijd handig voor als er een aarzelende toerist op de drempel staat…