Links Bart Weever en rechts Michael Bres.
Links Bart Weever en rechts Michael Bres. Foto: Tennekes

Oranjeverenigingen zoeken verbinding over de IJssel

(door Robert van der Belt)

KAMPEN - Op dinsdag 26 april 2022 staat er een historische gebeurtenis op het programma. De Kamper (KOV), IJsselmuider (IJOV) en de Brunneper (BOV) Oranjeverenigingen slaan de handen ineen. Een lampionoptocht tussen beide plaatsen met als symbolische verbinding de IJssel. “Hoe mooi is dat de lampionoptocht over de stadsbrug gaat”, aldus beide voorzitters, Bart Weever van de IJOV en Michael Bres van de KOV. De verbinding is bijzonder, omdat beide verenigingen in het verleden altijd afzonderlijk hun activiteiten organiseerden.

Begin maart van dit jaar werd duidelijk dat alle festiviteiten rondom Koningsdag gewoon door konden gaan. “Normaliter beginnen de voorbereidingen van de lampionoptocht in januari. Nu hadden we ongeveer acht weken om het rond te krijgen. Het organisatorisch vaststellen van de route en alles wat erbij hoort. Het is altijd een hele organisatie om alles rond te krijgen, daarom vinden we het ook super dat iedereen zich zo inzet. Van bestuursleden tot en met vrijwilligers. Maar ook ouders en kinderen die zich inzetten voor het maken van de wagens”, aldus de heren.
Dit jaar bestaat de IJsselmuider Oranjevereniging 85 jaar. Vanaf zaterdag 23 april staan er verschillende festiviteiten op het programma. Een programma voor jong en oud. "De bedoeling was om op de dinsdagavond een vuurwerkshow te houden, maar dat kon door omstandigheden niet doorgaan. We wisten nog niet zo goed hoe de lampionoptocht vorm moest krijgen, aldus Bart Weever. "Eigenlijk waren er verschillende reden om te kijken naar een samenwerking”, aldus beide heren. Lees verder op pagina 5.