Politiek vraagt aandacht voor N50: 'De N50 is een genadeloze weg'

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Zowel het college van burgemeester en wethouders als de partijen uit de gemeenteraad hebben aandacht gevraagd voor de gevaren van de N50. Aanleiding is het tragische ongeval dat op dinsdag 19 april plaatsvond waardoor een 34-jarige vrouw en haar dochtertje overleden. Burgemeester Sander de Rouwe heeft samen met gedeputeerde Bert Boerman (Provincie Overijssel) een gesprek gevoerd met minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om hem te wijzen op de noodzaak van een snelle aanpak.

"De N50 is een genadeloze weg. Dat hebben we té vaak gezien". Met deze woorden benadrukte de burgemeester tijdens afgelopen raadsvergadering wat volgens hem het probleem is met de weg. "Ons wegenstelsel is erop ingericht dat een ongeluk niet direct fataal is. Een kleine misser in het verkeer of een technisch mankement gebeurt immers maar zo. Iedere bestuurder weet daarvan. Meestal zijn onze wegen dan vergevingsgezind. Denk aan een vangrail, middengeleider of tweebaansweg. De N50 is niet vergevingsgezind. "
De Rouwe gaf in de raadsvergadering aan dat hij donderdag een gesprek gevoerd heeft met Boerman en de minister. "Het was een goed gesprek, waarbij ik de hele grote zorgen van onze samenleving en onze hulpverleners indringend onder zijn aandacht heb gebracht. De minister trok zich dat aan. Het gesprek heeft ertoe geleid dat er opnieuw en heel goed gekeken gaat worden welke maatregelen op korte termijn genomen kunnen worden om acuut de veiligheid te vergroten. Want de plannen liggen al klaar en stikstofproblemen of geld mogen niet langer een belemmering zijn."
De gemeenteraad stuurde op eigen initiatief een brief aan de minister. De partijen roepen op om zo snel mogelijk in ieder geval tijdelijke maatregelen te treffen. "Hoewel iedereen van Den Haag tot en met Kampen het erover eens is dat dit deel van de N50 zo snel mogelijk moet worden aangepakt, ligt de weg er nog altijd hetzelfde bij."
Op dinsdag 19 april vond op de N50 het zoveelste ongeluk plaats, met tragische afloop. De personenauto waarin een 34-jarige vrouw uit Kampen, en haar twee kinderen zaten, kwam om nog onbekende redenen frontaal in botsing met een vrachtwagen. De vrouw kwam direct om het leven. Haar twee kinderen werden naar het ziekenhuis vervoerd. Eén van de kinderen overleed donderdag alsnog aan de verwondingen. De politie doet onderzoek naar de wijze waarop het ongeval plaats heeft kunnen vinden.
Afgelopen vrijdag gebeurde op de N50 alweer een ongeval. Een auto klapte achterop een andere auto. Het slachtoffer van dit ongeval is naar het ziekenhuis vervoerd.