CU geeft opdracht tot onderzoeken bredere coalitie

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Jan Peter van der Sluis van de ChristenUnie heeft donderdagavond geprobeerd de onvrede in de Kamper gemeenteraad tegemoet te komen, door toe te zeggen dat hij laat onderzoeken of aan de voorgestelde coalitie nog een vijfde partij kan worden toegevoegd.

Al voor de raadsvergadering bleek dat de de niet-confessionele partijen niets zagen in een coalitie bestaande uit de christelijke partijen aangevuld met Kampen Sociaal. In de Brug lieten zij weten dat zij vinden dat deze coalitie geen juiste afspiegeling is van de Kamper samenleving. Gemeente Belang Kampen stelt bovendien dat zij als één van de winnaars van de verkiezingen bij de coalitie betrokken had willen worden.
PvdA'er Manfred Haveman stelde tijdens de vergadering geschrokken te zijn: "Mijn eerste gedachte was: welkom in de jaren vijftig. Of dit nu de gedroomde afspiegeling van de Kamper samenleving is, die wordt gekenmerkt door diversiteit en eigenheid?"
Van der Sluis was het niet met de kritiek eens en raakte licht geïrriteerd, zoals hij zelf later ook toegaf. "We kunnen blijven hangen in hokjesdenken en christelijke partijen als ouderwets gedachtengoed bestempelen, dat dat iets van vroeger is. Ik vind dat teleurstellend." Hij benadrukt dat de coalitie geformeerd is op basis van overeenkomsten als basis voor de toekomst. "Kijk naar de programma's en wat logisch is, welke kleur daarbij hoort is van ondergeschikt belang." Wel snapte hij de gevoelens bij de raad met betrekking tot de sfeer, zoals Steven Zwitser van GBK die verwoordde. 'Is dit de juiste basis om een bestuur van de stad te vormen?'. Om aan die gevoelens recht te doen, laat hij de formateur verdere verkenningen doen, met het huidige voorstel als basis.