De Buitenkerk.
De Buitenkerk. Foto: Nick de Vries

Massale samenzang in de Kamper Buitenkerk

Algemeen

KAMPEN - In de Buitenkerk vindt op 4 mei om 15.00 vindt een samenzangmiddag plaats rondom het thema ‘Konings- en Bevrijdingsdag’. Sietze de Vries, organist van de Groninger Martinikerk en orgeldocent aan het Prins Claus Conservatorium, begeleidt de zang op het Hinsz-orgel. Ds. D. J. Budding verzorgt een meditatie.

De organisatie vertelt: “Het gaat een uniek moment worden, want Sietze de Vries is een organist met concerten tot in het verre buitenland. In ‘zijn’ Martinikerk begeleidt hij op indrukwekkende manier de gemeentezang. Een specialiteit van De Vries is het improviseren over de Geneefse psalmmelodieën.”

Een tweede reden waarom dit een bijzondere middag gaat worden is volgens de organisatie de locatie. “De Buitenkerk mag weliswaar minder beroemd zijn dan de Bovenkerk; deze kerk heeft ongeveer net zo oude papieren en de akoestiek van het gebouw is minstens zo mooi. Lang geleden was de Buitenkerk rooms-katholiek, maar tijdens de reformatie werd de Buitenkerk protestants en werden er zondag aan zondag protestantse psalmen gezongen. Sinds de Franse tijd (van Lodewijk Napoleon) is de kerk weer katholiek.”

Op het programma staan psalmen die passen bij het thema van de middag en een lied van Adriaan Valerius. De psalmen worden in hun geheel gezongen. Wie de middag op 5 mei wil bezoeken kan dat doen zonder reservering. De samenzang begint om 15.00 uur. Het adres van de Buitenkerk is Buiten Nieuwstraat 101 in Kampen. Parkeren kan in de parkeergarage Buitenhaven. Toegang is vrij. Wel is er een collecte voor de onkosten.

Nick de Vries

Nick de Vries