Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Zwier Kanis wil als voorzitter meer begrip kweken tussen verschillende afdelingen bij Sportvereniging Zalk

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZALK - Een krappe twee jaar na het vertrek van Daan Kuiper heeft SV Zalk een nieuwe voorzitter. Met Zwier Kanis heeft Zalk een zeer bekende dorpsbewoner aan het stuur.

Het voorzitterschap van Kanis is nog niet door de leden bekrachtigd, omdat er door corona al lange tijd geen ledenvergadering heeft plaatsgevonden. Maar Zalk moet verder. Daarom werd Kanis medio maart bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als voorzitter. Ive Vinke werd enige tijd geleden benaderd of hij bestuurslid voetbalzaken senioren wilde worden. “Hij wilde het wel doen, maar dan moest ik ook in bestuur komen als voorzitter”, zegt Kanis.

Lange zoektocht

De Zalker zag met lede ogen aan dat het SV Zalk maar niet lukte om een voorzitter te vinden. “Ze hebben twee jaar gezocht en niemand heeft het opgepakt. Dat kan natuurlijk niet. Ik denk dat sommige andere personen meer geschikt zijn voor deze functie, maar iemand moet het doen”, aldus Kanis. Hij is vanaf het begin betrokken geweest bij SV Zalk. “Van 1974 tot en met 1993 ben ik seniorenleider, jeugdleider en secretaris geweest.” De functie van secretaris vervulde hij van 1983 tot en met 1992. “Daarna hebben mijn broer en ik de zaak (restaurant De Oase in Zalk, red.) overgenomen. Toen heb ik gezegd dat je maar één ding goed kunt doen en ben ik uit het bestuur gegaan. Ik vond het wel lastig om afstand te nemen. Nu is het precies andersom.” 

Nieuw bestuur

Kanis is niet de enige nieuweling in het bestuur van SV Zalk. “Je had alleen nog maar Matthijs Buter, Ellie Pot en Dennis van Loo in het bestuur. Dat kan natuurlijk niet.” Het bestuur bestaat nu uit zes personen. Naast Kanis als nieuwe voorzitter is Rick Schuurhuis aangetreden als secretaris. Ive Vinke heeft dus de taak van voetbalzaken senioren op zich genomen. Andere bestuursleden zijn Dennis van Loo (penningmeester), Ellie Pot (zaalsporten) en Matthijs Buter (jeugd).

Veranderingen

Kanis (65) heeft het voorzitterschap opgepakt in het belang van SV Zalk. “Maar ik vraag me af wie het oppakt als onze generatie stopt. Ik ging als 18-jarige al als leider met een jeugdelftal in een busje naar de polder, ik had net m’n rijbewijs. Ik zie nu genoeg jeugd die wel wat kan doen, maar ze doen niks. Hoe krijg je die in beweging om wat te doen? Je ziet het niet alleen bij het voetbal, maar ook bij andere besturen. Het is heel lastig om mensen te vinden. Ik kan het ook wel begrijpen. Mensen zijn tegenwoordig gewoon druk.”
Kanis heeft sowieso veel zien veranderen. “Als we vroeger verloren van ‘s-Heerenbroek, dan ging je ‘s avonds niet uit. Stel je voor dat je eentje tegenkwam. Dat is niet meer. Tegenwoordig doen de spelers er meer voor, maar vroeger was er meer eergevoel en meer rivaliteit.”

Spelers van buitenaf

Volgens Kanis heeft dat er niet mee te maken dat bij Zalk veel spelers van buitenaf spelen. “Toen we in 1973 voor het eerst met Zalk competitie gingen spelen, hadden we twee teams. Daar zaten maar twee Zalkers in. De rest kwam van buitenaf. Maar dat waren wel spelers, zoals Willem Agterhuis en Johan Rietberg. Ze zijn nog steeds actief bij de club. Ze kwamen uit Hattemerbroek, maar waren wel spelers van buitenaf. Er wordt wel eens gezegd dat er veel spelers van buiten Zalk bij ons spelen, maar dat is dus altijd zo geweest. Maar het is geen flipperkast zoals bij veel clubs. Veel spelers blijven hier gewoon hangen, zoals bijvoorbeeld Aart Schreuder en Jeroen van den Bosch.”

Samenwerken

Met Zwier Kanis heeft SV Zalk weer een voetbalman als voorzitter. Is dat een nadeel? “Sommige mensen vinden van wel en het is misschien ook wel zo, maar als het voetbal zoals dat nu draait er niet was, dan konden de andere sporten niet bestaan. Wij willen wel uitstralen dat je alles samen moet doen.” Met de komst van het multifunctionele dorpshuis is er veel veranderd. De voetbalvereniging heeft wat zelfstandigheid op moeten geven, maar heeft daar volgens Kanis veel voor teruggekregen. “Iedereen kan zo goed draaien. We hebben een prachtige accommodatie. Er zijn maar weinig clubs die het zo goed voor elkaar hebben. Natuurlijk zijn er altijd dingen die spelen, maar als je met elkaar in gesprek blijft, kom je daar altijd uit en je moet dingen tegen elkaar wegstrepen. Ik ben er een groot voorstander dat alles bij elkaar blijft. Het kan niet anders, daar is Zalk veel te klein voor.”
Wat zijn de doelstellingen van Kanis. “Meer begrip kweken tussen de verschillende afdelingen. Sommige voetballers en zaalsporters weten helemaal niet hoe onze sportvereniging in elkaar zit. Er moet meer contact en meer begrip zijn tussen de verschillende afdelingen.” Kanis ziet zijn functie niet als een lange termijnklus. “Ik ben nu 65. Ik ga dit vier of vijf jaar doen, niet langer. Als er volgende week iemand komt, die heel geschikt is, doe ik graag een stap opzij. Waarom zou ik dan blijven zitten?”

Gerard Meijeringh