Een gemeenschapsruimte van de noodlocatie.
Een gemeenschapsruimte van de noodlocatie. Foto: Tennekes

Gemeente toont noodlocatie vluchtelingen tijdens Open Dag

KAMPEN - Inwoners van Kampen kregen zaterdag de kans om de vluchtelingenlocatie aan de Industrieweg 11 te bekijken tijdens een open huis. Vanaf dinsdag 3 mei worden de eerste vluchtelingen ontvangen. Er is plaats voor maximaal 100 bewoners.  

Toen het Rijk in september vorig jaar de noodklok luidde vanwege de overvolle asielzoekerscentra, besloot het college van burgemeester en wethouders gehoor te geven aan de dringende oproep aan gemeenten om te helpen. Burgemeester Sander de Rouwe: “We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. In een aantal weken zijn verschillende opties en scenario’s onderzocht; van versneld iets neerzetten op braakliggend terrein, het inrichten van leegstaande (bedrijfs)panden tot het afmeren van een passagiersschip aan de IJssel. Samen met COA en met politie en brandweer zijn de meest kansrijke locaties bekeken. Uit 15 opties is uiteindelijk het pand aan de Industrieweg naar voren gekomen.”

De politieke partij Gemeente Belang Kampen zette tijdens de verkiezingen vraagtekens bij de komst van de opvang. Op Facebook laat de partij weten een kijkje genomen te hebben “Kampenaren die ons volgen zullen weten dat GBK geen mensen wil uit veilige landen. Ook geen alleenstaande mannen. Iedereen in onze gemeente heeft de winkeldiefstallen en de overlast nog vers in het geheugen.”

De partij benadrukt verder dat Kampen wel voor een opgave staat, mede door de oorlog in Oekraïne. “GBK wil barmhartig zijn naar echte vluchtelingen. Die verdienen een veilige plek uit oorlog en geweld. Dat is een plicht. [...] Hier aan de Industrieweg komen vooralsnog gezinnen uit onveilige landen. GBK blijft het volgen.”

Meer foto’s op www.brugnieuws.nl.

Afbeelding