Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

In memoriam W. Theo van Dijk 1940 -2022

Algemeen

Kampen – De op 81-jarige overleden W. Theo van Dijk trad in de voetsporen van zijn vader, eveneens Theo van dijk, als organist en beiaardier. Hij noemde zich klokkenist en werd slechts 44 jaar oud. 

De Kamper Persclub eerde hem in 1983 met een steentje op het Koeplein met als opschrift ‘Stadsklokkenist’. Als er een steentje op het Koeplein werd gevlijd, bespeelde Van Dijk jr. het carillon van de Nieuwe Toren, waar hij de vaste beiaardier van was.

W. Theo van Dijk oefende als kind al op het orgel. Hij wilde orgel spelen in de Gereformeerde Kerk, waarin hij was opgegroeid, maar kreeg daar geen toestemming voor. Hij oefende en deed ervaring op in de Buitenkerk. Eens liet hij zich naar mij ontvallen dat hij dit orgel nog mooier vond dan dat van de Bovenkerk. Daarnaast speelde hij in de Lutherse kerk. Later mocht hij alsnog spelen in de Burgwalkerk: de wekelijkse zondagsdienst, maar eveneens de diensten van rouw en trouw. Hij trad op in binnen- en buitenland met orgelconcerten en was te horen en te zien op radio en televisie.
In Kampen was W. Theo van Dijk voor niet-muziekliefhebbers, vooral bekend als de eigenaar van de textielwinkel met prachtige kleding in Oudestraat 91, nu domein van Handyman. Het was een familiebedrijf , opgericht in 1875 waar hij was geboren en getogen. Als enig kind erfde hij de zaak van zijn moeder, die in 1970 overleed.
Woonachtig op de hoek van de Voorstraat en de Kolderhovensteeg was Theo van dijk een ‘buurman’ van mij. Als er geen klanten in de winkel waren altijd een praatje over de orgels die hij bespeelde en over de koren die hij begeleidde en wat op het programma stond. Een uitnodiging in zijn klassiek aangeklede woning boven de winkel kon niet uitblijven. Een kamer vol met instrumenten, een prachtige vleugel, een klavecimbel en een spinet. Geen van deze instrumenten was vreemd voor hem. Tijdens een bezoek van de persclub aan de woning van Theo bespeelde hij alle instrumenten, dat was geen uitzondering.
In 2009 stopte hij als organist. Dat was niet zo maar. Evenals zijn vader kreeg hij te maken met een oogziekte waardoor zijn gezichtsvermogen steeds minder werd. Hij verkocht het ‘familiepand’ en vestigde zich in de Lelystraat.

Theo van Dijk is in stilte begraven.

(door Huib Strengers)