Een overzichtsfoto van het Schoolkorfbaltoernooi in 2018.
Een overzichtsfoto van het Schoolkorfbaltoernooi in 2018. Foto: Tennekes

Eindelijk kan de basisschooljeugd weer genieten van Kamper schoolkorfbaltoernooi

Sport

KAMPEN - Na twee jaar staat eindelijk weer het VDK Schoolkorfbaltoernooi op het programma. Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 mei vindt het evenement plaats bij korfbalvereniging Wit-Blauw/Green Organics. Tot grote tevredenheid van wedstrijdleider Robert den Boer van Wit-Blauw.

Robert den Boer begon 38 jaar geleden als wedstrijdleider van het Schoolkorfbaltoernooi namens Wit-Blauw. “Eerst had Pieter Treep de organisatie in handen. Daarna was er een commissie van vijf personen. Toen heb ik het overgenomen. Ik heb alles zelf gedaan. Dat werkt het beste”, aldus De Boer, die benadrukt dat de organisatie om het jaar wordt afgewisseld tussen Wit-Blauw en KV DOS Kampen.
Twee jaar geleden was Wit-Blauw aan de beurt, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten en werd het evenement geschrapt. In 2021 was dat ook het geval. “In 2020 waren we al met de organisatie gestart. In 2021 hebben we er even over nagedacht, maar het was niet mogelijk om het schoolkorfbal in mei te organiseren. Toen hebben we nog overwogen om het in september te organiseren, maar dat is niet van de grond gekomen. Het is natuurlijk hartstikke jammer dat het schoolkorfbal de afgelopen twee jaar niet is doorgegaan”, aldus Den Boer.

Zelfs dit jaar heeft het coronavirus nog invloed. Ten eerste wordt het schoolkorfbaltoernooi dit jaar een week later gehouden. “Meestal staat het in de eerste week na de meivakantie op het programma, maar dat bleek niet mogelijk. Iedereen is door corona met evenementen gaan schuiven. Daardoor moest we uitwijken”, aldus Den Boer.

Daarnaast zijn er minder deelnemende teams en daar zit ook een verhaal achter. “In het begin ging het niet erg hard met de aanmeldingen. Toen heb ik contact gezocht met sommige scholen. Het aantal spontane meldingen lag dit jaar een stuk lager. En er waren veel vragen. Gaat het wel door? Mag er wel publiek bij? Dat soort vragen. Gelukkig kunnen we het toernooi op een normale manier organiseren en is er publiek welkom”, zegt Den Boer. 

“Maar je merkt wel dat er dit jaar minder animo is. In het onderwijs hebben ze op hun tenen gelopen. Dan wordt het lastiger om tijd vrij te maken voor schoolkorfbal. We hebben dit jaar tussen de 20 en 25 teams minder. Basisschool Meerrijk doet bijvoorbeeld dit keer niet mee. Toch hebben we nog dik 100 teams.”

Het schoolkorfbaltoernooi is bestemd voor de basisschoolleerlingen in de gemeente Kampen. Er zijn 102 deelnemende teams. Bij het evenement zijn 41 scheidsrechters actief en nog zo’n 30 andere vrijwilligers. 

Bij het schoolkorfbal zijn drie leeftijdscategorieën: De welpen (groep 3 en 4), de pupillen (groep 5 en 6) en de aspiranten (groep 7 en 8). Het toernooi wordt op 16 velden afgewerkt. “Tijdens de finalerondes op vrijdag heb je alle velden nodig, omdat er dan veel wedstrijden tegelijkertijd worden gespeeld.”

Den Boer verheugt zich op het Schoolkorfbaltoernooi en is blij dat het weer kan. “Er is niks mooier dan dat je bij Wit-Blauw boven staat met een mooi uitzicht over de velden die vol staan met mensen. Prachtig om te zien. Het is één grote reünie en één van de grootste sportevenementen van Kampen”, besluit Den Boer.

Gerard Meijeringh