Oproep voor voetgangersoversteek bij Kulturhus

(door Robert van den Belt) 

IJSSELMUIDEN - Wie heeft hier nou eigenlijk voorrang? Het is een vraag die in je op kan komen als je minutenlang moet wachten bij de oversteek bij het Kulturhus. Veel IJsselmuidenaren moeten regelmatig deze weg over als zij hun kind naar school brengen, een bezoek aan de dokter brengen, naar de muziekschool gaan of als ze boeken willen lenen bij de bibliotheek. Kees Vaandering uit IJsselmuiden vroeg zich af: ‘Waarom heeft de gemeente Kampen hier geen voetgangersoversteekplaats gerealiseerd?’

"Ik beschrijf mezelf als een kritische burger die zijn leefomgeving veiliger en leefbaarder wil maken", aldus Kees. Dit doet hij niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor zijn medemensen. Zo heeft hij zich meerdere keren verbaasd over de verkeerssituatie bij het Kulturhus in IJsselmuiden. "Het is een plek waar je vaak lang moet wachten en voetgangers krijgen niet of nauwelijks voorrang."
Naar aanleiding van de maatschappelijke functie van het Kulturhus in IJsselmuiden stuurt Kees een whatsapp-bericht naar de gemeente Kampen. Met de vraag hoe de gemeente kijkt naar deze verkeerssituatie. Kees vindt het van groot belang dat deze plek voor iedereen toegankelijk is. Volgens Kees is de weg dat op dit moment niet. "Ik zie vaak oudere mensen lang wachten als ze willen oversteken en dat vind ik geen goede zaak. Naar mijn idee moet dat anders. Waarom realiseert de gemeente niet geen zebrapad of een stoplicht, net zoals het fietspad dat leidt van het zwembad in de richting naar de Wederiklaan bij de Europa-Allee in Kampen. Dat is een heel stuk duidelijker en veiliger.”
De gemeente laat aan De Brug weten dat zij vindt dat de huidige inrichting van de oversteek aan de Oosterlandweg op dit moment volstaat. Bertil van Kolthoorn, communicatieadviseur van de gemeente: "Op de kruising is een verhoogd plateau aanwezig en automobilisten worden met borden gewaarschuwd voor overstekende voetgangers. De oversteek zelf is met markeringen aangegeven. De realisatie van het plan Sonnenbergkwartier is aanleiding om de kruising opnieuw in te richten. Dit staat gepland voor volgend jaar. Voor de aanpassing is budget aangevraagd bij de gemeenteraad.” Kees laat na de reactie van de gemeente weten dat hij dit jammer vindt. "Het kan nog wel minstens twee jaar duren voordat alles gerealiseerd is. Mijn mening is dat het niet de vraag is óf het misgaat, maar vooral wanneer het misgaat.”