Het team van Peetje krijgt van Pauwergirl Monique de prijs uitgereikt
Het team van Peetje krijgt van Pauwergirl Monique de prijs uitgereikt (foto: Maarten van Gemert)

Pauwergirls treden op als ”leuke activiteit”
van Bibliotheek Kampen in de Stadskazerne

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – ”Muziek met een knipoog en een snufje theater”. Zo prijzen de Pauwergirls zich aan. Afgelopen zaterdag stonden ze op het podium van de Johan van Mulkenzaal in de Stadskazerne. Bibliotheek Kampen, ook gevestigd in de Stadskazerne, wilde haar (jonge) bezoekers een leuke activiteit aanbieden. Met taal bezig zijn kan leuk zijn en kan niet vroeg genoeg beginnen.

Meerdere ouders waren met hun kinderen (of andersom) ingegaan op de uitnodiging van de bibliotheek om naar een gratis voorstelling te komen voor de hele familie. Bij een oude radio kon iedereen mee luisteren, zingen en zelfs dansen in de grote zaal op de bovenste verdieping van de Stadskazerne. Drie bont geklede dames vermaakten het publiek en speelde ook een kwis. Door de vrolijkheid heen was het spelen met taal verweven.

„Wie in de zaal
wist deze vraag?”
„Mijn moeder!”

De Pauwergirls

De ’meisjes van de radio’ hadden een radiomeubel uit 1952 meegenomen waaruit verrassend helder en zuiver de nieuwste muziek klonk. Bij allerlei gelegenheden zijn De Pauwergirls uit te nodigen, voor een bedrijfsfeest tot een intiem persoonlijk jubileum om de gelegenheid interactief met zang, dans en een retro tintje te verlevendigen. Jasmijn, Aleid en Monique zingen driestemmig en waren afgelopen zaterdag geel-zwart gekleed in petticoats.
Wat ze droegen, was één van de vragen in de afsluitende quiz. Andere vragen vroegen, bij deze gelegenheid, om aandacht voor taal. Zoals welk woord ze fout zongen (”Duits is het juiste foute woord”) tot het tellen hoe vaak een bepaald woord (in zijn geheel) in een nummer werd gezongen. Peetje en haar team wonnen de radioquiz en kregen een heuse elpee van Kinderen voor Kinderen als prijs. Moeder mocht aan de jongste generatie uitleggen wat dit allebei is.

Tel mee met Taal

Anne van Laar-Nobel had via het project ’Tel mee met Taal’ subsidie voor de ”leuke activiteit” gekregen. De bibliothecaresse begon vijf jaar geleden als leesconsulente bij Bibliotheek Kampen en richt zich nu op activiteiten voor het hele gezin. Omdat de bibliotheek niet alleen met een belerend vingertje wil wijzen op het belang van taal, organiseert Anne ook luchtigere activiteiten daaromtrent. Bovendien stimuleert zingen en musiceren de taalontwikkeling.
Het project ’Tel mee met Taal' is een actieprogramma van de ministeries van OCW, BZK, SZW en VWS. Om goed mee te kunnen doen in onze samenleving, heb je taal-, reken- en digitale vaardigheden nodig. ’Tel mee met Taal' wil stimuleren dat volwassenen aan deze basisvaardigheden werken en dat kinderen deze ontwikkelen.

„Al in het voorstadium van moederschap graag kennismaken met taal.” (Anne Nobel)

Eerste duizend dagen

Anne van Laar-Nobel wijst op het belang van taal: „Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” Ze vertelt over de eerste 1001 dagen van foetus en baby die cruciaal zijn voor de ontwikkeling. Meerdere studies wijzen op de bepalende invloeden in deze periode van de bevruchting tot de tweede verjaardag. „Investeren in een goede start levert enorme winst op voor gezondheid en welzijn van toekomstige generaties,” aldus huisartsenechtpaar Kievit in een blog op internet.
Dat geldt ook voor taal en muziek. Praten met je in deze periode stormachtig groeiende kind in de baarmoeder is daarom aan te bevelen. Hoe je praat en met taal omgaat, gaat over van generatie op generatie, aldus Anne. Bibliotheek Kampen kent meer programma's om kinderen (en hun ouders) al jong met taal in aanraking te brengen. Op een luchtige wijze droegen daaraan nu de Pauwergirls bij.