Afbeelding
Foto: Unsplash.

Mannen voor de rechter na stichten brand in auto vol vuurwerk

ZWOLLE – Twee mannen worden verdacht van het in de brand steken en veroorzaken van een ontploffing in een BMW aan de Jan Lighthartstraat in Kampen. “Waren die twee cobra’s afgegaan dan was er een enorme explosie geweest.”  

In de vroege ochtend van 2 november 2020 wordt bij een parkeerplaats niet ver van het Ichthus College een deels uitgebrande BMW aangetroffen. De wagen is in brand gestoken met een cobra, een zwaar stuk illegaal vuurwerk, met spiritus en met een aanmaakblokje. In de wagen liggen ook nog twee niet ontplofte cobra's. Een levensgevaarlijke situatie, zo oordeelt de politie op dat moment. Want waren die afgegaan, dan was de ontploffing enorm geweest, las de voorzitter van de rechtbank in Zwolle donderdag voor uit het strafdossier. Onderzoek wijst al snel uit dat op het vuurwerk, de spiritus en het aanmaakblokje DNA zit van de 29-jarige Kampenaar G. G. Dat was nog niet bekend toen hij op 29 november met politieagent Jelle naar de garagebox reed van R. B. (27). G. maakte zich zorgen om zijn voormalige maat. In die garagebox ligt vuurwerk, meldt hij. En dan zegt hij: "Ja die BMW dat weet je ook wel Jelle. R. wilde deze eerst in garagebox zetten en strippen en eh heeft toen dat andere gedaan. Gewoon met een auto van een vriendin van hem.”
R. weet niets van de brandstichting, zegt hij. Hij stond op 1 november 2020 bij de eigenaresse van de BMW voor de deur. Ze was zwanger en hij wilde haar feliciteren, zei hij.

Lees verder op pagina 3.