Paul en Anja lezen het gastenboek te midden van de Helmantelexpositie
Paul en Anja lezen het gastenboek te midden van de Helmantelexpositie (foto: MvG)

Paul Reichenbach dankt bij zijn verjaardagsfeest zijn vrienden en ’de Muze van de Zondagsdichters’

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Zelf is hij niet zo’n feestvierder. Zijn vrouw Anja drong echter aan op een feestje voor zijn verjaardag. „En zeventig is wel een mooi getal” geeft Paul Reichenbach toe. Voor genodigden ging daarom afgelopen zondag het Ikonenmuseum open. Oude en nieuwe bekenden kwamen de bekende Kampenaar fêteren. Zij kregen een exclusieve bundel van de zondagsdichter èn als eersten de gids van het aankomende Stripspektakel.

Als bijzondere relatie was Reichenbach van harte welkom in het gewoonlijk op zondag gesloten museum. De jarige Job was ”vereerd” zoveel vrienden en hartelijkheid te mogen begroeten. Zijn gasten kregen een bundeltje mee dat hij voor deze gelegenheid had samengesteld: ’70 jaar in 70 gedichtjes, liedjes en limericks’. Met dank aan ’de Muze van de zondagsdichters’ zoals de koptitel van de uitgave luidt.

Rijmende regeltjes

Met een uitnodigende illustratie van Pieter Hogenbirk, biedt de bundel een greep uit wat Reichenbach ”zo bij elkaar gerijmd heeft”. Schrijfblokken en mappen vol. Zijn prille poëtische vorming was gevormd door nonsensrijmpjes, eerder dan door respectabele dichters. Aldus vertelt Reichenbach in het voorwoord, dat hij voorlas want ”niemand leest een voorwoord”.
Zijn vriend Henri Nuyen speelde, na optredens op Amerikaanse podia, nu in de coulissen van de binnentuin. Een andere vriend, Paul Geerts, was ook aanwezig ondanks diens respectabele leeftijd van 85 jaar. De jongste aanwezige was zo’n vijftien jaar: het zoontje van één van de twee vriendinnen die nog in de muziekzaak van Reichenbach gewerkt hebben, op zaterdag, toen zij vijftien waren, zo’n twintig jaar geleden.

Ikonenmuseum Kampen

De jarige Job had wat punten opgeschreven voor een welkomstwoordje maar dat spiekblaadje bleek overbodig. Hij vertelde hoe het tot een feest was gekomen door zijn vrouw Anja, die hij al zo’n twintig jaar kent maar pas de laatste zes jaar van zeer nabij.
Reichenbach is trots dat het bijzondere Ikonenmuseum in zijn stad staat. Hij is aangesloten bij de ’Vrienden van het Ikonenmuseum’. Tussen de medewerkers hielpen ook de curator en de directrice mee aan het geslaagde feestje. Zo konden bezoekers ’van buiten’ kennis maken met zowel Kampen als met het Ikonenmuseum, volgens Reichenbach uniek in de wereld, als met het Stripspektakel. Een promotieneveneffect van het verjaardagsfeest.

Kamper Stripspektakel

Als grote initiator achter het Kamper Stripspektakel bracht Reichenbach dat onderwerp ook ter sprake. Eerder in de week had hij Kamper ondernemers al een voorschot gegeven bij het Koffiemomentje. Het Stripspektakel keert terug naar de binnenstad. Het Stadspark kwam de logistiek en inclusiviteit niet ten goede, vertelt Reichenbach in het voorwoord van de gids, voor wie dat leest.
De gids over het 23e Kamper Stripspektakel op zaterdag 20 augustus wordt deze week verspreid. Genodigden bij het zeventigjarig geboortejubileum van Reichenbach hebben ’m al op zak.