Bewoners bezwaard tegen Kennedylaan als 'woonstraat' in Groene Hart

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De verbreding van de Flevoweg en de Kennedylaan vormde in de jaren zestig van de vorige eeuw een schaalbreuk en versnipperde het monumentale plantsoen oftewel het Groene Hart. Met de nieuwbouwplannen voor Kennedylaan 4 dreigt een nieuwe schaalbreuk als de weg langs het gemeentehuis van ’invalsweg’ tot ’woonstraat’ verwordt.

Met het vertrek van Bibliotheek Kampen naar de Stadskazerne in 2016, kwam haar gebouw aan de Kennedylaan leeg te staan. deltaWonen deed het pand over aan een projectontwikkelaar waarmee deels publieke zeggenschap over de locatie verloren ging. Met de plannen van BPD Gebiedsontwikkeling ontstaat een min of meer aaneengesloten rij bebouwing langs de brede invalsweg door het Groene Hart. Ondanks veel bezwaren uit de buurt hebben de invasieve bouwplannen de gemeenteraad gepasseerd met één hamerslag.

Schetsontwerp

Op het relatief ruime en groene perceel waarop de oude bibliotheek staat, zou tussen de appartementengebouwen Coeborch en Parkstaete een nieuw appartementengebouw moeten verrijzen van vijf verdiepingen. In de plannen wordt fijntjes opgemerkt dat een zesde bouwlaag geschrapt is.
In de Gebiedsvisie Binnenstad wordt de Kennedylaan als grens van het Groene Hart beschouwd. Daarmee worden bijvoorbeeld het Rozenlaantje en De Wijde Blik niet meer gerekend tot de groene buffer. De nieuwe bebouwing zou als middelste van de reeks van drie ”op een vanzelfsprekende wijze" onderdeel daarvan uit moeten maken en ”op logische wijze" een overgang vormen tussen de binnenstad en de grootschalige flats langs de Europa-Allee.

Verkeerscirculatieplan

In het Verkeerscirculatieplan uit 2017 wordt de intentie uitgesproken om de schaalbreuken gefaseerd aan te pakken. In de raadscommissie Ruimte werd opgemerkt dat het een gemiste kans is om dit nu niet op te pakken voor de rustige en brede Kennedylaan ”waar een vliegtuig kan landen”. De raadscommissie besloot de plannen voor Kennedylaan 4 als hamerstuk aan de gemeenteraad voor te leggen en in de commissie is de planontwikkeling evenmin diepvorsend besproken.

Klankbordgroep

Na een eerste presentatie van de nieuwbouwplannen is er een klankbordgroep gevormd. Naar eigen zeggen maakte die een ”valse start”. Volgens de betrokken bewoners bleken ze geen inbreng te hebben maar zou de groep de gemeente de status kunnen geven dat burgers in de omgeving betrokken zouden zijn geweest bij de planontwikkeling. Niets was echter minder waar, aldus de eerste reactie van de klankbordgroep.
De betrokken burgers ageren tegen de overschrijding van bouwmassa en rooilijn, tegen de bouwhoogte, tegen de inpassing in de omgeving en tegen het grote verlies aan privacy en woongenot (voor de belendende appartementengebouwen). Over riolering, parkeren en verkeersontsluiting bestaan grote zorgen. In een uitgebreide reactienota veegt het college van B en W alle argumenten van tafel.

Besluiten

Gemeente Kampen heeft al een 'anterieure overeenkomst' gesloten met BPD en deltaWonen. De raad heeft ingestemd met een 'coördinatieregeling'. Daarmee kunnen bestemmingsplan en omgevingsvergunning tegelijk vastgesteld (verleend) en gepubliceerd worden. Vorige week is de aanvraag in deze krant gepubliceerd. De coördinatieregeling kan tijd en een tweede gang naar de Raad van State besparen. Wordt de Kennedylaan een woonstraat met nog meer hoogbouw?