Tweede deel energietoeslag volgt in september

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Om inwoners met een laag inkomen tegemoet te komen in de voor hen, nu of later, exorbitant stijgende energieprijzen, heeft de landelijke overheid een eenmalige energietoeslag ingesteld. Gemeente Kampen keerde die in mei uit. Daarna is het bedrag verhoogd en dat komt in september. Categoriale uitsluiting van studenten heeft de rechter veroordeeld. Over beide punten volgen nog raadsvragen.

Eind vorig jaar maakte de regering bekend huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum te compenseren voor de alsmaar stijgende energieprijzen. De aanvankelijk voorgestelde compensatie van €200 werd verhoogd naar €800 na aandringen van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). In juli schroefde minister Carola Schouten (armoedebestrijding) het bedrag op naar €1300. Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat een categoriale uitsluiting van studenten onterecht is. Hoeveel personen dat in de tanende studentenstad Kampen betreft, is onduidelijk.

Eerste tranche

Bijstandsgerechtigden en ontvangers van een minimaregeling in Kampen kregen rond 1 mei het bedrag automatisch uitbetaald. Het ging hierbij om 882 ingezetenen van gemeente Kampen. Op eigen aanvraag hebben 768 inwoners de energietoeslag ontvangen. Tot begin augustus komt het totaal op ongeveer 1650 uitkeringen.
Over de uitvoering hebben gemeenten en kabinet lang gesteggeld. De gemeenten zien dat als een taak van het Rijk. Die hebben de inkomenssteun voor de armste huishoudens in hun takenpakket. Doch de regering heeft de uitvoering van de energietoeslag toegewezen aan de gemeenten. Die zijn schoorvoetend akkoord gegaan ”omdat we het onverteerbaar vinden dat kwetsbare gezinnen anders niet gesteund worden”, aldus de VNG aan het kabinet.

Tweede tranche

Het Rijk geeft gemeenten tot 30 juni volgend jaar de tijd om de aanvullende energietoeslag à €500 uit te betalen. Kampen streeft ernaar om dit zoveel mogelijk dit jaar nog te doen. Alle inwoners die het achteraf gezien eerste deel van de energietoeslag hebben ontvangen, krijgen automatisch de nabetaling (het tweede deel).
De Kampenaren, die het aangaat, krijgen hierover nog bericht. Omdat communicatie hierover tot nog toe is uitgebleven, heeft de raadsfractie van Hart voor Kampen schriftelijke vragen gesteld over wanneer en hoe de extra energietoeslag wordt uitbetaald. Zij vraagt het college van B en W ook om een extra pagina over dit onderwerp aan te maken op de basale gemeentelijke website.

Bijzondere bijstand

De minister adviseerde gemeenten om studenten uit te sluiten van energietoeslag. In schrijnende gevallen kunnen zij een beroep doen op de bijzondere bijstand. Deze route is echter een stuk complexer volgens Rick de Breij, raadslid voor PvdA Kampen en zelf student. Hij zou raadsvragen in voorbereiding hebben. De Breij zoekt uit hoe groot de groep is en hoe hoog de drempel voor aanvraag van de regeling is.
Al met al is de energietoeslag al drie keer verhoogd en straks twee keer uitbetaald. De regeling blijft vooralsnog nog steeds eenmalig. En hoewel alle beetjes helpen is volgens de FNV voor menigeen in deze barre financiële tijden de energietoeslag slechts een doekje voor het bloeden.