Welkome verkoeling en vertier bij het Molenstrandje
Welkome verkoeling en vertier bij het Molenstrandje (foto: Richard Tennekes)

Molenstrandje geeft verkoeling tijdens hittegolf

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN - Warm, warmer, heet! Met vorige week dinsdag een zomerse dag en vanaf woensdag tropische dagen, was zaterdag de dertigste hittegolf sinds 1901 een feit en de veertiende in deze eeuw. Kampen zocht verkoeling in de schaduw, bij de airco thuis, in kroeg of kantoor en natuurlijk aan de Kamper strandjes.

Op het Molenstrandje (foto) was het een gezellige verfrissende bedoening. Het strandje aan de IJssel bij de Molenbrug is nog vrije ruimte, zoals ook de oevers van het Reevediep buiten de stad. Op het stadsstrandje bij de Stadsbrug is een paviljoen plus terras verrezen waar alleen pootjebaden nog mogelijk is. Overheden zien die beperking van zwemmen in open water graag veel meer.
Het ministerie van IenW heeft een Werkgroep Wildzwemmen ingesteld met onder andere het RIVM, Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen. Zwemmen in open water wordt veelal gedoogd door provincies en gemeenten. Dat mag niet volgens de zwemwaterrichtlijn van onze Europese regering.
Op niet-officiƫle zwemplekken kan zowel de waterkwaliteit (denk aan blauwalg) als de veiligheid niet worden gegarandeerd ofschoon zich ook in zwembaden en bij zwemplassen ongelukken voordoen.
Een officiƫle status geven aan een wildzwemlocatie is lastig. In de regelgeving tussen provincies en gemeenten ontstaat een grijs gebied.
De lucht belooft deze week grijs te worden van de regen of zelfs gitzwart met bliksem en donder. De weersomslag zal met een paar benauwde dagen een einde maken aan de hittegolf. Maar niet aan de, in meerdere seizoenen, populariteit van het Kamper Molenstrandje.