Afbeelding
Foto: foto Pixabay

HoogOverijssel verliest WOB-procedure over uitbreiding Lelystad Airport

Algemeen

DEN HAAG – Minister Henk Staghouwer hoeft geen nadere stikstofberekeningen over de uitbreiding van Lelystad Airport op tafel te leggen. De Raad van State heeft dat vandaag beslist. Volgens de minister van LNV zijn de nadere berekeningen niet in zijn archieven te vinden en dus kan hij die ook niet openbaar maken. De Raad vindt dit verweer geloofwaardig.

De stichting HoogOverijssel verzet zich tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat betekent namelijk aantasting van de leefkwaliteit en de natuur in het noordwestelijke deel van Overijssel en steden zoals Zwolle en Kampen. Vliegtuigen van en naar Lelystad Airport zullen daar laag overvliegen.

De stichting is al jaren bezig om die nadere berekeningen te krijgen. De geleverde gegevens over de berekende stikstofneerslag zijn namelijk erg ongeloofwaardig, aldus woordvoerder Leon Adegeest. β€œEr moet aan de knoppen zijn gedraaid voor een zo gunstig mogelijke uitkomst.”  Die uitkomst was dat voor de uitbreiding geen natuurvergunning nodig was.

Langdurig juridisch gevecht

Het ministerie van Staghouwer werkte niet gewillig mee aan het op tafel leggen van de gevraagde berekeningen. Dat leidde tot een jaren durend juridisch gevecht waarbij het ministerie meermaals op de vingers werd getikt. Dat leidde ook tot grote woede van Adegeest die daarom de aanzet gaf voor een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie. Dat is gericht op alle betrokkenen bij de discutabele stikstofberekeningen.

De Raad oordeelt dat de minister alle gegevens die hij heeft op tafel heeft gelegd. De gegevens waar HoogOverijssel om vroeg had hij wel moeten hebben, oordeelt de Raad. Maar dat leidt niet tot een straf. Volgens de Raad kan de minister niet worden verplicht om de gevraagde gegevens af te leiden uit de gegevens die hij nog wel in zijn archieven heeft. De Wet openbaarheid van bestuur laat dat volgens de Raad niet toe.

De minister moet nog wel ingaan op het bezwaar van HoogOverijssel over beloofde gegevens die nog niet geleverd zijn. Verder moet de minister een boete betalen vanwege te laat beslissen over gedane verzoeken van de stichting.

Nick de Vries