Afbeelding
Foto: Tennekes

Wethouder Boddeus opent nieuw gebouw voor muzikale activiteiten

Algemeen

KAMPEN - Begin 2021 heeft het Stedelijk Orkest Kampen (SOK) de verenigingszaal van muziekvereniging Volharding aangekocht. De zaal bevindt zich in gebouw De Opmaat aan het Harmoniepad. Ook muziekvereniging AMDG repeteert daar. Afgelopen zaterdag heeft wethouder Richard Boddeus het pand officieel geopend.

Het SOK wil de zaal niet alleen inzetten voor eigen activiteiten, maar ook voor andere culturele, in het bijzonder muzikale instellingen. Een belangrijk nevendoel is het realiseren van verbinding tussen de verschillende verenigingen.

Eén van de hoofdgebruikers van de zaal is blaasorkest WBDU (We Bin D’r Uut). Samen met leden van het SOK hebben ze de ruimte ingrijpend verbouwd. Ook slagwerkgroep Brobando, een onderdeel van muziekvereniging De Broederband, maakt inmiddels gebruik van de ruimte. 

Met de gezamenlijke gebruikers worden ook nieuwe initiatieven ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld een muziekcafé, dat inmiddels al aantal keren in De Opmaat heeft plaatsgevonden: een wisselende groep muzikanten, al dan niet verbonden aan muziekverenigingen in Kampen, studeren in één avond een aantal muziekstukken in. 

Het Stedelijk Orkest Kampen is vanuit een naar de toekomst gerichte beleidsvisie al jaren bezig verbinding te zoeken met zusterverengingen, om een toekomstbestendig veld in de wereld van de muziekkorpsen te creëren. Zo is er een intensieve samenwerking ontstaan tussen de malletband van het Stedelijk Orkest en de malletband van de Volharding.

Deze samenwerking heeft ook geleid tot nieuwe initiatieven. Zo hebben Stedelijk Orkest en AMDG onlangs een gezamenlijk concert gegeven rond het thema 4All, waarin vrijheid, gelijkheid in inclusiviteit in muziek werden vertaald en heeft de malletband van het Stedelijk Orkest deze zomer deelgenomen aan het door de Broederband georganiseerde picknickconcert in het Groene Hart. Ook met We Bin D’er Uut hebben al verschillende gezamenlijke activiteiten plaats gevonden.

Het gebouw is na aankoop in januari 2021 in de afgelopen anderhalf jaar, tussen alle coronabeperkingen en lockdowns door grondig opgeknapt door vrijwilligers van het Stedelijk Orkest en We Bin D’er Uut. Meerdere Kamper ondernemers hebben dit financieel of in natura ondersteund. Samen met AMDG zijn talrijke verbeteringen aan met name ook het omliggende terrein aangebracht.

En nadat een eerder beoogde opening in november 2021 als gevolg van de Covid-situatie geen doorgang kon vinden, is dit moment, 3 september 2022 een nog beter tijdstio, omdat de zaal nu écht helemaal gereed is!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding