Afbeelding
Foto: Archieffoto Stichting OnderdijksRun

OnderdijksRun na adempauze weer in hoogste versnelling

Algemeen

KAMPEN – Voor de een is het een doel op zich, voor de ander een ideale voorbereiding op de marathon van Amsterdam. De OnderdijksRun is populair onder veel hardlopers. Met de charme van een wijkrun die tevens door een fraai buitengebied voert, heeft het hardloopevent een plaats op de kalender veroverd. 

De inschrijvingsperiode van de aankomende en zevende editie loopt nog tot en met 24 september. Het bestuur van de run, bestaande uit Albert Hofstede, Janet Neervoort en Karst Neervoort, verwacht op zaterdag 1 oktober ongeveer vijfhonderd deelnemers aan de start. Wat minder dan tijdens de laatste editie in 2019, maar meer dan in de eerste edities. Karst Neervoort: “Bij veel evenementen zie je dat mensen als gevolg van corona selectiever zijn geworden. Corona was een tijd van reflectie waarin veel mensen misschien wel tot het besef zijn gekomen dat ze voorheen wel een heel volle agenda hadden.”

Een gelukkig gegeven voor de organisatie van de OnderdijksRun is wel dat ze kan putten uit een groot reservoir vrijwilligers. Iets dat bepaald niet vanzelfsprekend is, weet Hofstede. “De halve marathon van Dalfsen bijvoorbeeld kon niet doorgaan wegens een tekort aan vrijwilligers en verkeersregelaars. Wij als bestuur hebben het voordeel dat we grote families hebben die allemaal helpen bij de organisatie.” Los daarvan heeft de Stichting OnderdijksRun evenmin te klagen over vrijwilligers, zo’n zestig in totaal. Wellicht dat de charme van het event daarbij meehelpt. Janet Neervoort: “Het Leuke aan de OnderdijksRun is dat het parcours dwars door de wijk Onderdijks loopt. Toeschouwers zetten gezellig hun stoeltje in de tuin.”

Deelnemers kunnen kiezen uit een traject van vijf, tien of vijftien kilometer of dus een halve marathon. Hardlopers die zich wagen aan de 21 kilometer komen twee keer door het fraaie buitengebied van het Reevediep. Tevens is er een KidsRun van 1 kilometer.

Het concept van de OnderdijksRun, voor het eerst gehouden in 2014, is in de loop der jaren hetzelfde gebleven. De datum schoof na de eerste editie wel een weekje op. Van de laatste week van september naar de eerste week van oktober. Karst Neervoort: “In de laatste week van september houden veel atletiekverenigingen hun clubkampioenschappen. Dat bleek dus niet zo handig. Verder is het zaak dat je op de kalender niet te dicht bij andere hardloopevents staat.”

De organisatie van de OnderdijksRun heeft daar strategisch naar gekeken. Ook in andere opzichten is het event snel volwassen geworden. De vele vrijwilligers blijven de run trouw en worden gekoesterd met onder meer een vrijwilligersdag. Sponsoren verbinden zich eveneens graag aan de OnderdijksRun. Ditmaal prijken de namen van Unive en Alex Makelaardij als shirtsponsors op de shirts. Inmiddels heeft het shirt van de Onderdijksrun zelfs de status van collectors item weet Hofstede: “Tijdens een van de eerdere edities was er een bewoner van Onderdijks die alle verschillende shirts aan een waslijn had gehangen.”

Tegenover de professionele uitstraling van het hardloopfestijn staat het feit dat het bestuur er niet over peinst lopers te lokken met prijzengeld. Hoewel dat betekent dat een aantal professionele lopers wellicht voor de eer bedankt, worden er wel degelijk serieuze tijden neergezet. Het record op de halve marathon staat op naam van Henry Visscher uit Rouveen die een uur en achttien minuten nodig had. Overigens geldt de OnderdijksRun daarbij niet als een officiële wedstrijd. Janet Neervoort: “Bij de grote marathons hebben ze een ideale lijn op het parcours. Als je die volgt loop je precies 42 kilometer. Wij hebben dat niet. In werkelijkheid lopen veel deelnemers iets meer dan de officiële afstand.” 

Net als in voorgaande edities gaat de opbrengst van de inschrijfgelden naar een goed doel. Welk doel dit is, maakt de organisatie van de OnderdijksRun, die is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk, later bekend. Zeker is dat het geld wordt besteed aan een lokaal goede doel. In het verleden werden onder meer het Ronald McDonald Huis in Zwolle en de wensambulance gesteund met een mooie bijdrage. Voor meer informatie en/of inschrijving voor de OnderdijksRun zie www.onderdijksrun.nl. 

Afbeelding