Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Stichting Roeisloep Stad Kampen: ‘Volop genieten zonder beperkingen'

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De afgelopen twee jaar konden de leden van Stichting Roeisloep Stad Kampen door corona niet optimaal genieten van het roeien. Geen wedstrijden en in de lockdowns ook geen trainingen. Maar dat is allemaal verleden tijd. Dit jaar kan er optimaal worden geroeid. “En daar zijn we heel erg blij mee”, vertelt de enthousiaste voorzitter Hendrik Spek.

2022 groeide uit tot het jaar waarin de leden van Roeisloep Kampen de sloeproeisport weer geheel konden omarmen zonder beperkingen. Het maakt 2022 bijzonder, een jaar van het terugzien van oude bekenden bij wedstrijden en gezamenlijk bikkelen voor een goed resultaat. 

Berend Koster

Het is ook echter een jaar met een lach en een traan geworden. Dat komt door het overlijden van Berend Koster. Op zijn initiatief werd de vereniging op gericht. Berend Koster kwam nog vaak bij de vereniging en werd enorm gewaardeerd. De damessloep draagt zijn naam. De dames brachten onlangs een eerbetoon aan de grondlegger van de vereniging.

Kleine vijftig leden

Een vereniging van een kleine vijftig man. “We hebben nu wat jonge aanwas bij het herenteam. Bij de wedstrijden is het sprokkelen om mensen te krijgen die kunnen roeien of sturen. Door corona is er aantal leden afgehaakt, zeker bij de veteranen. We hebben nu zo'n twintig actieve herenroeiers en twee damesteams, die bestaan uit ieder acht á toen roeisters. En we hebben nog een stuk of zes veteranen. We kunnen zeker nog wel wat leden gebruiken", zegt Spek. Stichting Roeisloep Stad Kampen heeft veel bekendheid vergaard met het bungee-roeien en is normaliter ieder jaar aanwezig bij verschillende evenementen. “Dat zorgt voor extra inkomsten. Door de corona zijn er echter minder bungeeroei-evenementen geweest”, aldus Spek. En dat betekent dus minder geld voor de clubkas. “Maar financieel is het nog te doen. We hebben behoorlijk wat sponsoren.”

Vriendenclub 

Hij is sinds 2019 voorzitter van Stichting Roeisloep Stad Kampen. In 2006 verhuisde hij naar Kampen. “Twee jaar later ben ik bij de vereniging gekomen. Dat ging via Reijer van ’t Hul en mijn vrouw Tineke.” Door Van ’t Hul werd hij uiteindelijk ook voorzitter. “Reijer wilde stoppen en was op zoek naar een vervanger. Hij kon niemand krijgen en vervolgens heeft hij mij gevraagd. Ik moest even nadenken maar vervolgens vroeg ik me af wie het anders moest doen. En ik heb bestuurlijke ervaring. Ik kon het niet over m’n hart verkrijgen dat Stichting Roeisloep Stad Kampen een stuurloos geheel zou worden.” Spek is als voorzitter prima op z’n plek bij Stichting Roeisloep Stad Kampen. 

“Het gaat bij ons op z’n Kampers, op een aparte manier. Dingen gaan zoals ze gaan, dat moet je als voorzitter niet zomaar willen veranderen en moeilijk over gaan doen. We zijn geen strak georganiseerde vereniging. Stichting Roeisloep Stad Kampen is ontstaan uit een vriendenclub. Het is niet al te professioneel, dat is het nooit geweest. De kleinschalige en gezellige inslag moet gewoon blijven. Dat geldt ook voor het sloeproeien. Het is een serieuze gezellige teamsport. Bij een wedstrijd ga je na afloop gezellig met elkaar aan de bier en als je roeiers tekort komt, dan kun je iemand lenen van een andere vereniging. Er is een heel grappige saamhorigheid en geen vervelende rivaliteit. Eigenlijk moet je een beetje gek zijn om te sloeproeien", lacht Spek. 

Wensen

De vloot van Stichting Roeisloep Stad Kampen bestaat uit drie roeisloepen. De Dick Smit uit 1900, de Stad Kampen uit 1948 en de Berend Koster uit 1952. Financieel krijgt de vereniging de boel wel rond, maar extra onverwachtse kosten vormen een uitdaging. “Van de Stad Kampen moeten alle spanten worden vernieuwd. Dat is een fiks kostenplaatje. Het is heel bewerkelijk. Het is specialistisch werk, zelf kunnen we dat niet doen. Misschien kan de Botterstichting ons helpen”, aldus Spek, die vertelt dat er meer wensen zijn. Zo is het elk jaar proppen in de loods van de Botterstichting, waarin de boten van Stichting Roeisloep Stad Kampen in de wintermaanden bivakkeren. “De Stad Kampen past er precies in, maar als je de boot op een kar zet, is het te hoog voor de voordeur. Dat is wel een uitdaging. De Stad Kampen is met een gewicht van 1750 kilo een van de grootste sloepen van Nederland. Onze andere sloepen passen er wel prima in”, aldus Spek.

De voorzitter zou ook graag wat meer ligplekken zien in de Buitenhaven. "Het is nu voor ons passen en meten." En de laatste wens is een bevaarbare Burgel. "Het zou heel mooi zijn als je een rondje Burgwal zou kunnen varen en dat je vanaf de Buitenhaven zo de Burgel op kunt. Een bevaarbare Burgel zou een enorme impuls geven aan de binnenstad, maar ik weet dat het moeilijk is om dat te realiseren", besluit Spek.