Gerrit Korenberg en Bertil Brink voor ’hun’ Dorpskerk
Gerrit Korenberg en Bertil Brink voor ’hun’ Dorpskerk (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe website op Open Monumentendag licht historie Dorpskerk IJsselmuiden tot in detail uit

(door Maarten van Gemert)

IJSSELMUIDEN – Aankomend weekeinde is het Open Monumentendag. De eeuwenoude Dorpskerk in IJsselmuiden heet zaterdag belangstellenden welkom die een kijkje ”achter de preekstoel” willen nemen. De geschiedenis van dit monument voert heel ver terug. Tijdens Open Monumentendag wordt een nieuwe website gepresenteerd die deze geschiedenis vanaf het begin tot nu in kaart brengt, vlot verteld en vaak zeer gedetailleerd.

Behalve de bekende monumentale kerken in Kampen, hebben ook veel Kamper kernen kerkgebouwen waarvan het fundament (letterlijk) in de late middeleeuwen is gelegd. Van zowel de, heden hervormde, kerken in Wilsum, Mastenbroek en Zalk als de Dorpskerk in IJsselmuiden gaat de geschiedenis ver terug. Gerrit Korenberg en Bertil Brink brengen zaterdag een nieuwe website online waarop het volledige verhaal van de Dorpskerk wordt verteld. In de vorm van, om mee te beginnen, vijftig vensters. De website is vanaf zaterdagmorgen te vinden onder www.DorpskerkIJsselmuiden.nl.

Wijding

De Dorpskerk, gebouwd in de twaalfde eeuw, werd in de dertiende of veertiende eeuw gewijd als de ”Kerk van de H.H. Crispinus en Crispinianus te Ysselmuden”, doelend op deze twee martelaren uit de derde eeuw na Christus. Alle monumentale kerken in de Kamper kernen zijn van oorsprong rooms-katholiek. Ze stammen immers van voor de tijd van de Reformatie.
De eerste vensters van de nieuwe website beschrijven dan ook de totstandkoming van de parochie IJsselmuiden onder het ”landsheerlijke gezag van de bisschop van Utrecht”. De laatste pastoor, voordat de kerk overging in protestantse handen, heeft een eigen venster gekregen.

Gemeente

Om deze scheiding tussen katholiek en protestant terzijde te laten liggen, huldigt Bertil een aanspraak uit 1200 die net zo goed in 2022 opgaat: de Dorpskerk dient de Gemeente Gods te IJsselmuiden.
Letterlijk met zaklantaarn en meetlint heeft hij samen met Gerrit door de toren gekropen om de bouwgeschiedenis in kaart te brengen.
Dit is een kolfje naar de hand van Gerrit, die als bouwhistoricus werkzaam is. Hij is verantwoordelijk voor de (technische) realisatie van de website terwijl Bertil tekst en beeld verzorgt en archieven napluist.

Almanak

Bertil is zijn werkzaam leven lang verbonden aan de Dorpskerk als koster. Zowel hij als Gerrit leverden eerder historische bijdragen aan de kronieken van de Kamper Almanak. Belangrijke bijdragen aan de nieuwe website hebben ook Jan van Lente (informatieverzameling) en Annelies Onijs-Koetsier (archiefstukken transcriberen) geleverd.
Tijdens Monumentendag kan iedereen de nieuwe website bekijken op een groot scherm in de Dorpskerk. Er zal veel te doen en te zien zijn die dag en een rondgang langs de Kamper kernen is zeker een aanrader. Te beginnen bij de 800-jarige Dorpskerk in IJsselmuiden. Gerrit en Bertil heten iedereen hartelijk welkom in de kerk èn op hun website.