Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Springlevend Opwekkingskoor Hodaya wil doorgroeien

(door Niek Teune)

IJSSELMUIDEN – Opwekkingskoor Hodaya is op zoek naar mannen en vrouwen die het koor willen versterken. Het koor, dat onder leiding staat van dirigent Ria van Dijkhorst, heeft onlangs de eerste repetitieavond na de zomer gehad en ook de derde uitvoering van dit kalenderjaar gegeven. De blik wordt nu gericht op het vierde – en daarmee laatste – optreden van dit kalenderjaar. Bestuurslid Arjen Kattouw: “Dit is een goed moment voor geïnteresseerden om lid te worden van Hodaya.”

Opwekkingskoor Hodaya werd in 2009 door een aantal enthousiastelingen opgericht. De eerste jaren zong het interkerkelijke koor onder leiding van dirigent Anton Jansma. Sinds 2012 is Ria van Dijkhorst dirigent van Hodaya, dat is uitgegroeid tot een koor met ruim zestig leden. Ook tijdens de coronacrisis heeft het koor maar weinig leden verloren. “We mogen concluderen dat Hodaya nog steeds springlevend is na de pandemie”, zegt bestuurslid Arjen Kattouw. 

We mogen concluderen dat Hodaya nog steeds springlevend is na de pandemie

Het repertoire van Hodaya bestaat uit opwekkings- en aanbiddingsliederen, die zowel in het Nederlands als in het Engels meerstemmig gezongen worden tijdens de uitvoeringen van het koor. Er wordt gestreefd naar vier optredens per jaar. “Door middel van onze zang willen wij het geloof uitdragen”, zegt Kattouw. “Wat dat betreft past de naam ‘Hodaya’ ook heel goed bij het koor. Het is een Hebreeuws woord, dat ‘Prijst God’ als betekenis heeft. Het is precies datgene wat wij willen doen.” 

Band tussen koorleden

Kattouw geeft aan dat naast het zingen voor en van God ook veel waarde gehecht wordt aan de onderlinge band tussen de koorleden en het omzien naar elkaar.” Dat wordt beaamd door Ria van Dijkhorst: “Bij Hodaya wordt lief en leed met elkaar gedeeld. We helpen elkaar onderweg en bemoedigen elkaar. Dat is echt wat gebeurt bij ons koor.”

Hodaya repeteert iedere woensdag in de oneven weken van 19.45 uur tot 22.00 uur in de Oosterholthoeve onder leiding van Ria van Dijkhorst, terwijl Harrie Stijf sinds kort het begeleidende pianospel verzorgd. “Harrie heeft toetsenist Rik Jan Schilder afgelost, die vanwege zijn drukke agenda heeft moeten bedanken. Maar Harrie heeft zijn sporen inmiddels verdiend in de koorwereld en hij wil de uitdaging met Opwekkingskoor Hodaya erg graag aangaan”, aldus Kattouw. 

Repetities gestart

De koorrepetities van Hodaya zijn op 31 augustus weer gestart. Nadat zondag 4 september de derde uitvoering dit kalenderjaar werd gegeven bij het Euifeest in Hasselt, gaat het koor zich voorbereiden op het laatste concert van dit jaar. “Hoewel er nog geen concrete datum in onze kooragenda staat, is de kans groot dat dit een kerstuitvoering gaat worden”, vertelt Kattouw. “Dit is daarom een goed moment voor geïnteresseerden om lid te worden van Hodaya, zodat zij dan ook al kunnen meezingen.” 

Nieuwkomers welkom

Mannen en vrouwen die graag eens willen kijken van Opwekkingskoor Hodaya, zijn hartelijk welkom op een van de koorrepetities in de Oosterholthoeve. 

Kattouw: “De eerste twee keer mogen mensen vrijblijvend met ons meezingen. Ze mogen spontaan naar de sporthal komen, maar ook eerst contact met ons zoeken via info@hodaya.nl. Wij hopen als koor te groeien naar ongeveer 75 leden.”