In de Gouden Zaal werd getoost op de Inspiratieroute
In de Gouden Zaal werd getoost op de Inspiratieroute (foto: Richard Tennekes)

Met de Inspiratieroute zetten galeriehoudsters Kampen als kunststad op de kaart

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – ”Kunst komt nergens beter tot haar recht dan in de prachtige binnenstad van Kampen.” Vanuit die overtuiging hebben drie galeriehoudsters de handen ineen geslagen. Zij delen de vurige wens om Kampen als kunststad op de kaart te zetten. Samen hebben ze een kunstroute door de binnenstad opgesteld waar tientallen kunstenaars en andere betrokkenen aan meewerken. In feestelijke stemming werd in Stedelijk Museum Kampen ’De Inspiratieroute’ gelanceerd.

Marjolijn Blok (Galerie G) kan er begeesterd over praten: „Kampen met de talloze monumenten, dat zijn vaak kunstwerken op zich. Daarom zijn kunst en Kampen een mooie combinatie.” Samen met Marieken Westerink (Galerie Tripmaker) en Cilia de Jong (Atelier Vooruitzicht) heeft ze de route ontwikkeld. Gekleed in de kleuren die staan voor drie belangrijke elementen van de Kamper binnenstad, introduceerden ze de kunstroute onder de naam Inspiratieroute.

Kunstzinnigheid
„Kampen herbergt veel kunstzinnigheid en creativiteit en wij vinden dat dit nog beter gezien kan worden,” vertelt Blok, „dus vandaar dat we alle kunst en creativiteit in de binnenstad hebben verenigd op een vrij te bewandelen route.” Zo’n dertig ”ondernemende, creatieve en kunstzinnige mensen” doen mee aan de route. Niet alleen galerieën en ateliers maar ook bijvoorbeeld de ambachtelijke smederij van Sven de Lange en de lederwaren van Ilona Prins die zij ambachtelijk maakt.
De (grotere) Kamper musea en tussenstoptips ontbreken niet. De Koggewerf met haar nautische ambachten wordt aangehaald in de kunstroute als ook het Biermuseum, waar juist afgelopen zaterdag een tentoonstelling opende van Johann van den Noort. Voor een pauzemoment tijdens de kunstroute zijn enkele uitspanningen opgenomen in de route waar kunst aan de wanden te vinden is.

Ontmoeting
Op de route staat ontmoeting centraal, aldus de initiatiefnemers. Ontmoeting tussen kunstenaars en creatieven, ontmoeting tussen makers en publiek, tussen kunstenaars en liefhebbers. Verbinding maken tussen mensen, dat is wat kunst doet want kunst verbindt. Blok vult aan: „De waarde van kunst en cultuur is niet direct in geld uit te drukken en ligt in begrippen als verbeelding, schoonheid, inspiratie en bezinning. En ik zeg vaak: kunst kleurt je dag. Kunst en creativiteit verbindt, roept emoties op, schuurt soms en maakt mensen blij.”
De kleuren van de Inspiratieroute zijn symbolisch vervat in groen, oranje en blauw. Dit is wat de drie initiatiefnemers en dertig deelnemers verbindt: historische binnenstad, kunst en creativiteit centraal, ontmoeting met de maker en een gastvrije ontvangst. Het aspect ontmoeting was voor het Heropeningsfonds reden om subsidie toe te kennen.

Palet
Op de vraag om het bovenaanzicht van de Kamper binnenstad grafisch weer te geven, kwam ontwerper Peter Slagter met de stroken groen, oranje en blauw. De kleuren staan voor de IJssel, de binnenstad en het park. Drie kleuren, drie initiatiefnemers. Blok representeerde baksteenoranje gekleed de binnenstedelijke bebouwing. Tevens een warme kleur en, aldus de galeriehoudster aan de Gasthuisstraat, de kleur van ”enthousiasme en creativiteit”.
Nynke van der Wal had de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen beschikbaar gesteld waar wethouder Richard Boddeus (Kunst & Cultuur) het eerste exemplaar van ’De Inspiratieroute’ in ontvangst nam. Voor anderen is een papieren exemplaar af te halen bij Tourist Info en de deelnemers. Digitaal is de kunstroute te lezen en te downloaden op www.visitKampen.nl/kunstroute. Ondanks het vertrek van de kunstacademie bruist Kampen nog altijd van kunst en creativiteit. Daarom sluiten Westerink en De Jong zich aan bij het pleidooi van Blok: Kampen verdient het predicaat ”kunststad”.

v.l.n.r. Marieken Westerink (Galerie Tripmaker), Marjolein blok (Galerie G), Cilia de Jong (Galerie Vooruitzicht) en wethouder Richard Boddeus (foto: Richard Tennekes)