Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Duidelijke afspraken en creativiteit gaan hand in hand bij Wit-Blauw

KAMPEN - “Een favoriet voor de titel die er met kop en schouders bovenuit steekt? Wijs jij hem maar aan. Ik zou het niet weten”, pareert Jelle Visscher de vraag of er niet ten minste één favoriet valt aan te wijzen voor het nieuwe korfbalseizoen. De nieuwe coach van het eerste team van Wit-Blauw debuteert in twee zware competities met veel teams die aan elkaar zijn gewaagd. 

Zo groot als de uitdaging is, is echter ook zijn enthousiasme. “We hebben een uitstekende voorbereiding achter de rug. Dat zegt natuurlijk allemaal niet zo veel. In de competitie moet het echt gebeuren. De spelopvatting en de energie zijn echter heel goed en het plezier is groot”, begint Visscher zijn verhaal, donderdags voor de confrontatie met Drachten. Een wedstrijd tegen een taaie tegenstander die Visscher als graadmeter ziet (en die later die week zou worden omgezet in winst, red). Wit-Blauw op zijn beurt is een ploeg waar geen enkele tegenstander naartoe gaat met de gedachte ‘om eventjes te winnen’. De status van ‘lastig te nemen horde’ is gebaseerd op een paar topjaren van de Kampenaren. En hoewel een aantal dragende krachten Wit-Blauw verliet in afgelopen seizoenen en nieuwe talenten moeten worden ingepast, geldt het ontzag nog steeds. Niettemin is het lastig om vooraf te zeggen waar Wit-Blauw staat. Visscher laat zich er dan ook niet toe verleiden om op voorhand een ambitie uit te spreken. Uiteraard kan hij voor zichzelf wel een goede inschatting maken van de kracht van zijn team. Afgelopen seizoen was hij naast Pascal Zegwaard coach van het tweede team van Wit-Blauw. Een uitdaging die de oud-veldspeler en routinier van de korfbalvereniging aangreep om te kijken of coach zijn echt zo leuk is als het hem leek. Vanaf het eerste moment genoot hij van de ontwikkeling van spelers van wie er nu een aantal door zijn geselecteerd voor het eerste team. 

In het vlaggeschip van Wit-Blauw maken daarnaast twee nieuwe spelers, overgekomen uit Dronten, hun opwachting. Het gaat om Jesse Postma en Sanne Klappe. Visscher: “Sanne is een oude bekende. Ze heeft in de jeugd gespeeld bij Wit-Blauw, viel daar al op in positieve zin, en is later naar Dronten verhuisd. In de competitie kwamen we haar weer tegen en hebben we haar gepolst of ze het zag zitten terug te komen bij Wit-Blauw. Jesse op zijn beurt was toe aan een nieuwe uitdaging en kwam zo bij ons uit.” Beide spelers zijn absoluut van toegevoegde waarde is de mening van Visscher, die in zijn algemeenheid blij is met de balans in zijn team. Zowel qua karakter als technische kwaliteiten, maar ook de de mix van jong en ervaren spreekt hem aan. Hoewel Visscher zich dus niet waagt aan prognoses slaat hij wel degelijk piketpaaltjes. Een van de doelstellingen is om het aantal aanvallen in een wedstrijd, dat vorig seizoen lag op 85, gemiddeld boven de 100 te krijgen. Bij een gelijk rendement van 22 procent moet het team dus nog een stuk productiever worden. Ook als het gaat om fitheid, kracht en lenigheid zal Visscher eigen accenten leggen. Daarover zegt de oefenmeester: “Bij Wit-Blauw zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we een eigen krachthonk hebben. Voor een korfbalvereniging is dat best bijzonder. Spelers kunnen daar onder begeleiding van een fysiotherapeut aan hun fysiek werken. Ik hoef geen krachtpatsers in het veld, maar conditioneel zullen spelers wel top moeten zijn om te spelen. Oefeningen voor de core-stability en sprongkracht kunnen nu bij de club gedaan worden. Dat is belangrijk om een volgende stap te kunnen maken in niveau.

"Bij Wit-Blauw zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we een eigen krachthonk hebben. Voor een korfbalvereniging is dat best bijzonder."

Vanzelfsprekend heeft Visscher een aantal duidelijke kaders als het gaat om tactiek en afspraken. "Ik denk wel dat ik van mezelf mag zeggen dat ik duidelijkheid schep. Tegelijkertijd laat ik graag ruimte voor creativiteit en inbreng van de speler zelf”, aldus de coach, die zijn strijdplan mede baseert op uitgebreide analyses. Hij bekijkt zowel beeldopnames van zijn eigen team als de tegenstander uitvoerig. Alleen daaraan al besteedt Visscher twee dagdelen. In totaal is hij zeker op vijf dagen voor een deel bezig met de korfbalvereniging. Dit naast zijn werk als ‘teamleider docenten' op een middelbare school in Zwolle en de tijd die hij voor zijn gezin reserveert. Visscher heeft het er echter graag voor over. "Voordat ik aan de slag ging bij het tweede van Wit-Blauw was ik benieuwd of ik met net zoveel plezier en energie aan de kant kan staan als in het veld. Inmiddels weet ik dat het antwoord ja is en geniet ik er van om in deze nieuwe rol Wit-Blauw verder te brengen.”