Vlnr wethouder Wonink, kunstenaar Jan Schilder, bestuurslid Kamper Kogge, Dirk Mulder, en Cor Adema.
Vlnr wethouder Wonink, kunstenaar Jan Schilder, bestuurslid Kamper Kogge, Dirk Mulder, en Cor Adema. Foto: Tennekes

Informatiepaneel onthuld over de
'Gouden periode van Kampen' op de Koggewerf

KAMPEN - De gouden periode van Kampen. Een tijd waarin de Koggen een hoofdrol speelden op het Europese toneel. Een tijd waarin Kampen een van de rijkere steden van Noord West Europa werd. Op de Koggewerf onthulde wethouder Bas Wonink zaterdag een informatiepaneel over deze 'Gouden Periode'.  

De tekst werd geschreven in samenwerking met de stichting Kamper Kogge en Cor Adema. Adema vertelt: "De kogge was het eerst zeewaardige schip die grote ladingen kon vervoeren over de zeeën. Met deze handel over zee tussen de steden in Noord Oost Europa en Noord West Europa heeft de stad Kampen samen met andere Hanzesteden de basis gelegd voor de Gouden Eeuw in Nederland."

De tekst op het informatiepaneel gaat over Kampen in de Hanzetijd, over de bouw van de koggen, over de Hanzesteden en de band tussen Kampen en Terschelling.

Op Terschelling staan ook twee informatiepanelen die informatie geven over het voormalige Coggediep tussen Terschelling en het Droog Campersandt (nu Boschplaat geheten). Dit is het derde paneel in deze serie.

Het tweede paneel bevat info over de betonning tussen Kampen en Terschelling en de bouw van de eerste Brandaris. Hanzestad Kampen heeft een paar honderd jaar voor een veilige vaarroute gezorgd over de voormalige Zuiderzee en Waddenzee.
De cartografie en de vormgeving van dit informatiepaneel is verzorgd door Jan Schilder. Op basis van oude stadskaarten heeft Schilder een getekend stadsaanzicht van het middeleeuwse Kampen vervaardigd.