Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

In memoriam Henk Witteveen 1944-2022

(door Huib Strengers) 

De op 17 augustus overleden Henk Witteveen was vanaf 1985 uitbater van het ‘nachtcafé’ Vredeburgh in de Voorstraat. Dat populaire nachtcafé werd mogelijk gemaakt door de toenmalige burgemeester van Kampen, Henk Kleemans, die de sluitingstijden van de horeca vrij gaf. 

Bij de oude regelgeving kwamen cafébezoekers allemaal tegelijk op straat, met incidenten tot gevolg. De nieuwe regels moesten dat voorkomen. Na maar liefst 22 jaar verkocht Henk Witteveen, met als onuitwisbaar kenmerk zijn wat schorre stem, het café in 2007. “Het was ongetwijfeld zijn drukste avond en hij moest zelf alle drank cadeau doen op het massale afscheid van zijn klanten”, schreef dagblad De Stentor.
Maar niet alleen van zijn klanten nam hij afscheid. De hele periode dat Henk Vredeburgh runde was hij overbuurman van deze schrijver. Ik woonde toen in de Voorstraat. Henk was de beste om als buur te hebben. Als de auto was geladen voor de zomervakantie kregen we steevast een kopje koffie van Henk voor het vertrek. Hij was een waakhond als er te veel kabaal was in de straat. Door de vrije sluitingstijd kon het maar zo zijn dat er in het weekeinde om 10 uur ’s morgens nog klanten waren. Die wachten dan tot café De Unie aan de IJsselkade open ging om nog even na te zitten.
Remmert Krantz, voorzitter van de Kamper horeca en al jaren bekend als uitbater van café-restaurant ‘De Bastaard’ aan de IJsselkade noemt Henk Witteveen zijn beste vriend. “Van begin af aan,” zegt Remmert. “Hij was altijd vriendelijk en spontaan en had de controle over zijn café. Anders was hij als er iets mis ging. Hij heeft maximaal van het leven genoten, de laatste maanden toen zijn gezondheid minder werd, met tegenzin in een scootmobiel. Een echte ‘knokker’ die we gaan missen”, besluit Remmert.
Vredeburgh was ook het toevluchtsoord van de Kamper carnavalsvereniging D’uidelvers. De vereniging bestaat niet meer als zodanig, maar samen met café de Unie werd het feest volop gevierd. Het was eveneens één van de weinige zaken die nog over een biljart beschikte.
Henk Witteveen beschikte over een enorme motor. Hij reed ieder jaar mee voor ‘Live Life’, organisator van een dag voor mensen met een verstandelijke handicap en/of lichamelijke beperking. Tientallen motoren zorgen voor ‘De mooiste dag’ zoals het wordt genoemd. Live Life was niet zijn enige nevenbetrekking. Voor het waterschap WDO Delta werkte hij mee als de waterkeringen, die de kadebewoners van de IJsselkade en van de De la Sablonièrekade bij hoog water moet beschermen, gecontroleerd werden.
Voor het Kamper Kadefestival was hij een enthousiaste en betrokken medewerker. Datzelfde gold voor Kerst in Oud Kampen en andere evenementen. Na de verkoop van Vredeburgh ging Henk vrachtwagen rijden voor internationale transporten. Het vond het prachtig om op ‘stap' te gaan. Sowieso was hij liefhebber van reizen, over een groot deel van de wereld. Dinsdag 23 augustus is Henk Witteveen na een afscheidsdienst in ‘De Hoeksteen' in IJsselmuiden begraven op de algemene begraafplaats ‘De Zandberg' in IJsselmuiden.
Noot hoofdredactie: Dit artikel zou eigenlijk in week 34 geplaatst worden, maar door omstandigheden is het twee edities later geworden. Excuses aan de betrokkenen.