Afbeelding
Foto: Edwin Smits.

Ontroerende solo- dansvoorstelling
van Senegalese Kampenaar

(door Henk Jans)

KAMPEN - Danser, kunstenaar en choreograaf Alioune Diagne verweeft tekst, schilderkunst en dans in zijn nieuwe voorstelling ‘Dag Papa’. Hij onderzoekt daarin de mannelijke lijn van vier generaties in zijn familie. Hiermee gaat hij ‘on tour’ langs diverse theaters en festivals, te beginnen in het Kikkertheater te Utrecht op 23 september en het Bellevue theater te Amsterdam op 27 september.

Alioune Diagne is afkomstig uit Saint-Louis, Senegal en woont sinds vijf jaar in Kampen. “De rode draad is; wat iedere generatie aan de volgende probeert door te geven en wat deze op hun beurt wel of niet willen overnemen”, vertelt Alioune. Volgens hem komt elke generatie in opstand tegen de vorige. Zo was zijn opa boer en wever, die wilde dat zijn zoon hem daarin zou opvolgen. “Maar mijn vader is twee jaar voor de Senegalese onafhankelijkheid van Frankrijk geboren”, legt hij uit, “dat was een zeer revolutionaire generatie. Mijn vader besloot militair te worden. Aanvankelijk als brandweerman, maar later bij de beveiligingstroepen”. 

De vader van Alioune wilde dat hij net als hem het leger in zou gaan, maar dat was Alioune niet van plan. “Ik hou van dingen doen met mijn handen”, verklaart hij, “zo maakte ik in Senegal mijn eigen sandalen. Vechten is niets voor mij. Liever ben ik bezig met kunst en dans. Ik wil geen baas boven me, maar zoek de vrijheid”. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Een oom die een hoge militaire functie had en hem verder kon helpen in het leger probeerde hem nog te overreden, maar tevergeefs. Alioune werd beeldend kunstenaar en internationaal danser. 

Of Alioune wil dat zijn twee zoons (respt. 3 en 7 jaar oud) hem in zijn voetsporen zullen volgen vertelt hij in dit interview niet. “Laten de mensen maar naar de voorstelling komen”, zegt hij lachend, “ik hoop dat ze nieuwsgierig worden”.
Alioune is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Dat betekent dat zijn zoons zowel Nederlands als Senegalees’ is. “Ik vind het moeilijk om ze beide culturen bij te brengen, zodat er evenwicht ontstaat”, legt hij uit. “Wij wonen in Nederland en daar kennen zij het meeste van. Toch wil ik ze ook iets bijbrengen van hun Senegalese roots”. Hij vindt het jammer dat het ze niet lukt om elk jaar naar Senegal te gaan, onder andere door de corona pandemie. 

Al deze onderwerpen worden tijdens de voorstelling al dansend verbeeld. Daarbij zal hij de personages niet proberen te imiteren. “Wel zal ik de energie van de verschillende generaties proberen weer te geven”, zegt hij, “zo zal ik kracht bij het gedeelte over mijn vader laten zien en meer aarde en rust bij mijn opa”. Via geluidsapparatuur zal een vertelstem te horen zijn die er een overzichtelijk verhaal van maakt. 

‘Dag Papa’ is verder nog te zien: 6 oktober CC AMSTEL Afrovibes Festival. 8 oktober Amsterdam Afrovibes festival, Theater FRASCATI . 10 oktober schouwburg Enschede. 9 november KBS R’damse Schouwburg.