Afbeelding
Foto: SV 't Harde.

Nieuwe trainer Erwin Brem dompelt zich onder in familieclub Go-Ahead

KAMPEN - Zijn aanstelling als hoofdtrainer van Go-Ahead Kampen in juni dit jaar kwam voor hem als een geschenk. Na een jaar afwezigheid in het amateurvoetbal stond Erwin Brem te popelen om weer te gaan bouwen aan een elftal en ‘het kleedkamer-gevoel’ te ervaren. Met een aantal bekerwedstrijden in de benen is dan zaterdag eindelijk de competitie begonnen. 

In een interview met BrugMedia, dat plaatsvond voor de wedstrijd tegen SVZW (3-3; zie het artikel elders in deze krant), blikte Brem vooruit op de komende competitie. Nu heeft hij als voormalig trainer van Nunspeet, Hierden, OWIOS, Hatto Heim en ‘t Harde ruime ervaring wat betreft het toewerken naar een seizoensopening. Wat het wellicht anders maakt dan in voorgaande jaren is dat in de eerste klasse E een aantal voor Brem relatief onbekende clubs zitten waarvan hij vooraf moeilijk een inschatting kan maken. Zo zitten er met Achilles ‘12 en Quick ‘20 clubs in die uit het zondagvoetbal komen. En hoewel menigeen een traditionele zaterdagclub een voordeel toedicht ten opzichte van zondagclubs die zijn overgestapt naar de zaterdag wil Brem daar niet van weten. “De zondagcompetitie is anders, maar je kunt niet zomaar zeggen dat er sprake is van een niveauverschil. Daarbij komt dat je het als zaterdagclub dan eerst maar moet waarmaken.” En dan zijn er onder meer ook DZOH en Asv Dronten, de promovendi uit de tweede klasse. Van die laatste club kan Brem bevestigen dat het ‘een heel behoorlijke ploeg is’. Van onderschatting van welke tegenstander ook zal geen sprake zijn. Over de kansen van zijn eigen ploeg Brem dit seizoen doet de trainer uit Wezep vooraf geen uitspraken. “Ik kan wel roepen dat we een van de ploegen zijn die strijden om promotie maar dan wek ik bij de buitenwacht een verwachting die alleen maar voor onnodige druk zorgt binnen mijn team. Dat neemt niet weg dat we uiteraard wel een ambitie hebben. En dat is eindigen bij de bovenste vijf en dus een rol van betekenis spelen in de competitie.” Om dat doel te bereiken smeedt Brem een team waarbij de spelers voor elkaar door het spreekwoordelijke vuur gaan. Waar dat toe kan leiden maakte Brem mee in zijn periode als trainer van OWIOS. “Wij zijn toen met OWIOS gepromoveerd, terwijl we zeker niet het team hadden met de beste individuele spelers. Het is een bekend gegeven en een van mijn stokpaardjes dat niet de beste spelers winnen maar het beste team dat er honderd procent voor gaat. Dat was bij OWIOS het geval. We kwamen in een flow en kregen dat onverzettelijke gevoel dat je nodig hebt. Bovenop het succes in de competitie kwam nog het succes dat we ons wisten te plaatsen voor de KNVB-beker.”

"Het is een bekend gegeven en een van mijn stokpaardjes dat niet de beste spelers winnen maar het beste team." 

Brem, die in het dagelijks leven coach Sport en Bewegen is, zal ook bij Go-Ahead iets bij de spelers proberen te raken. Hoe? Dat kan van persoon tot persoon verschillen. Iedereen is anders. De ervaren spelers Adi Draganovic, Luuc Knul en Dennis van der Wal zal je wellicht op een andere manier moeten triggeren dan een minder ervaren voetballer. Tegelijkertijd wil Brem ieders inbreng, ook waar het voetbalvisie betreft, op waarde schatten. Een principe dat hij daarbij hanteert is dat van deep democracy. Brem: "Dit principe houdt in dat je niet alleen kijkt naar wat de meerderheid vindt of wil, maar dat je juist ook benieuwd bent naar het standpunt van die dertig procent die er anders over denkt.” Dat gezegd hebbende is Brem uiteraard wel degene die de eindbeslissingen neemt. Ja, dat betekent ook dat er straks spelers teleurgesteld zullen zijn omdat zij niet zijn geselecteerd voor de basis. Verder zijn natuurlijk de prestaties in het veld bepalend voor de gemoedstoestand. Brem: "Nu is het voor iedereen leuk en gezellig. Dat is altijd zo aan het begin van de competitie. De vraag is hoe ga je er mee om als het straks even tegenzit.” 

Genieten

Vooralsnog is het echter vooral genieten geblazen. "Go-Ahead is een echte familieclub. Het is hartverwarmend om te zien hoe de mensen hier, ook de vele vrijwilligers, zich inzetten voor de club”, aldus Brem, die zichzelf in dit verband ziet als een totaaltrainer. Een trainer die veel verder kijkt dan het eerste, de andere elftallen ook volgt en zich onderdompelt in het clubgevoel. Bovenal is Brem blij met zijn nieuwe uitdaging. Een kans die hem tamelijk onverwachts werd geboden, nadat bekend werd dat Gert van Duinen zijn contract als hoofdtrainer bij Go-Ahead helaas niet kon verlengen vanwege gezondheidsproblemen. Brem: "Ik ben vooral dankbaar dat ik het nu mag doen.”