Jong en oud vierden zaterdag het honderdjarig bestaan.
Jong en oud vierden zaterdag het honderdjarig bestaan. Foto: Tennekes

Wilhelmina-hart klopt na honderd jaar onverminderd

KAMPEN - Heel vroeger was het zo dat wie wilde sporten gewoon op gymnastiek ging. Het was naast voetbal zo ongeveer de enige volkssport om te beoefenen. Geen wonder dus dat CGV Wilhelmina in haar hoogtijdagen zo’n achthonderd leden telde. Des te knapper echter dat de honderdjarige Kamper gymnastiekvereniging ook in deze tijd springlevend is, met een vitaal korps aan trainers, bestuursleden en vrijwilligers. 

Reden genoeg om het eeuwfeest met gepast elan te vieren. Dat gebeurde zaterdag met straatoptredens. Verder waren er een receptie en een avondfeest. Oud trainers en bestuursleden met een echt Wilhelmina-hart werden opgehaald met een limousine om op de accommodatie van de vereniging het feest mee te vieren. Een eerbetoon dat absoluut op zijn plaats was, aldus Anita Knul. Zelf is Knul al vijftig jaar betrokken bij Wilhelmina. Samen met ‘mister Wilhemina’ Dik Koster (zeventig jaar bij de club!) en voorzitter Rianca Harms staat ze graag stil bij de geschiedenis van de gymnastiekvereniging. Knul stond een kleine twintig jaar geleden aan de basis van het acrobatisch gymnastiek bij Wilhemina. “Ik gaf een keer een les acrogym voor de variatie. Toen de groep aangaf hier mee door te willen, heb ik aangegeven dan eerst mijn diploma’s te willen halen.” Zo geschiedde. De tak acrogym bleek een zeer succesvolle en bracht bijzonder talent voort, waarvan Janiek van Vlijmen, die schitterde op internationale podia in Amerika en China, wellicht de meest bekende is. Behalve acrogym zijn gym, turnen en dans belangrijke pijlers bij het huidige Wilhelmina. Harms: “We hebben momenteel ongeveer vierhonderd leden, waarmee we een redelijk grote sportvereniging zijn. De grootste tak is dans met ongeveer 125 leden.” Dat dans in de lift zit bleek dit jaar nog maar eens met deelname aan het NK Dans in Rotterdam waarbij Wilhelmina het zilver pakte. Ook de afdelingen gym en turnen groeien. Groei die kan plaatsvinden mede met dank aan de vrijwilligers. “We kunnen altijd rekenen op een groepje van ongeveer twaalf opbouwers die helpen met het opbouwen en afbreken van toestellen”, vertelt Koster. Erelid Koster weet als geen ander hoe fijn dat is. En ook hoe je de boel een beetje mobiliseert. De ‘aanjager’ speelde onder meer een belangrijke rol bij de uitbreiding van de gymzaal van Wilhelmina. Lange tijd beschikte Wilhelmina enkel over een verende vloer. Dit had onder meer tot gevolg dat als de ene groep bezig was de andere min of meer gedwongen was aan de kant te blijven. Een nieuw gedeelte met een vaste vloer moest er komen. Om dat doel te bereiken toog Wilhelmina naar het stadhuis om in te spreken in de raad. Met in het kielzog een legertje aan jeugdleden. Deze spontane actie in combinatie met een stevige lobby had resultaat. De aanhouder wint en dat is kenmerkend voor de leden van Wilhelmina. “Gym doe je niet even voor een paar weken”, weet Harms. “Als je er goed in wilt worden moet je hard oefenen. Bovendien is zeker het acrogym een sport waarbij anderen op je moeten kunnen rekenen.”

Dat dans in de lift zit bleek dit jaar wel tijdens de deelname aan het NK Dans.  

"Turnen en acrogym zijn wat dat betreft heel vormende sporten”, vult Knul aan. "Fysiek, maar ook mentaal. Je kunt het vergelijken met judo. Dat is ook een sport waarbij veel discipline komt kijken.” Naast trainen, nog eens trainen en doen wat er gevraagd wordt van de coach is durven ook een vereiste. Om die reden had de acrogym-groep van Wilhelmina na de coronatijd nog meer moeite om op gang te komen dan andere sporters. Knul: "Je mist na zo'n lange tijd routine en dus het vertrouwen om weer aan de bak te gaan. Een voetballer is na lange tijd van afwezigheid hooguit uit vorm. Bij acrogym moet je iemand in de lucht gooien en dan voelt het toch anders als je het een tijdje niet hebt gedaan.” Gelukkig, en misschien ook wel verrassend, is dat men Wilhelmina massaal trouw is gebleven. Koster tot besluit: "Ik zit in de sportraad en weet hoeveel mensen er zijn weggebleven bij andere verenigingen. Dat is Wilhelmina bespaard gebleven. Er zijn kennelijk nog altijd veel leden met een echt Wilhelmina-hart.” In het verlengde daarvan wil Wilhelmina ook de vele trouwe sponsoren bedanken. Met hun hulp worden onder meer kleding, trainingen en hulpmiddelen gefinancierd.