Afbeelding
Foto: Thomas van Deuveren.

Burgemeester De Rouwe zeer tevreden over jaarwisseling

Algemeen

(door Nick de Vries)

REGIO - Burgemeester Sander de Rouwe kijkt terug op ‘een zeer gemoedelijke en veilige jaarwisseling’ in Kampen. Hij is erg tevreden en hoopt dat het een voorbode is voor de komende jaren. De Rouwe stelt dat de aanloop al hoopgevend was. Er was weinig tot geen vuurwerkschade en en er waren minder meldingen van geluidsoverlast dan andere jaren.

Ook tijdens de jaarwisseling zag Sander dit beeld. “Er vielen gelukkig geen vuurwerkslachtoffers, er waren geen grote branden of aanhoudingen. Onze hulpverleners waren present en konden veilig het nieuwe jaar met elkaar vieren. Hopelijk een voorbode voor de toekomst.”
Het gemoedelijke verloop is opmerkelijk, omdat in de landelijke media door veel steden juist geklaagd werd over een onrustige en drukke jaarwisseling. Dit waren veelal steden waar een vuurwerkverbod gold. In Kampen en de veiligheidsregio IJsselmond, waar veelal wel vuurwerk afgestoken mocht worden, spreekt de veiligheidsregio daarentegen van een beheersbare jaarwisseling zonder grote incidenten.

Het is hopelijk de voorbode van het nieuwe gewoon en het is zoals het hoort.

Ook De Rouwe ziet dit verschil. “Best bijzonder. Het is hopelijk de voorbode van het nieuwe gewoon en het is zoals het hoort. Dat lukt alleen samen en met elkaar.”
De brandweer is in geheel IJsselland vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 71 keer uitgerukt voor incidenten. Tijdens de vorige jaarwisseling was dit 64 keer.
De jaarwisseling in IJsselland verliep beheersbaar. De Veiligheidsregio vertelt: “Het beeld in onze regio is dat er na twee coronajaren veel mensen op de been waren. In het aantal meldingen dat de meldkamer ontving, is een kleine stijging zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Het ging voornamelijk om brandjes in containers, afval, garages, schuurtjes én uitrukken die gerelateerd zijn aan vuurwerk of vreugdevuren. Verder moest de brandweer vanwege de harde wind ook een aantal keren uitrukken voor stormschades. In onze hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. De samenwerking met de andere hulpdiensten was goed.”
Waar in de grote steden - in steden met een vuurwerkverbod - ook volop geklaagd wordt over het bekogelen van de hulpdiensten met vuurwerk. Is in de hele veiligheidsregio IJsselland geen enkele melding binnengekomen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.
In onze regio was carbidschieten ook dit jaar weer populair. IJsselland is aangesloten op de BOCK-campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller) waarbij inwoners via (social) media geïnformeerd worden over het zo veilig mogelijk schieten met carbid.
In Brunnepe wordt melkbusschieten een week voor de jaarwisseling al gedoogd. Ook dit is zonder incidenten verlopen. De gemeente werkt hierbij, en ook tijdens de jaarwisseling, nauw samen met het Schuttersgilde Kampen. Burgemeester De Rouwe is ook zeer te spreken over de samenwerking met deze stichting: “Ik bedank het Schuttersgilde en alle vrijwilligers voor hun inzet, plezier en de begeleiding. Samen zorgen we ervoor dat het carbid schieten een unieke ervaring is en immaterieel erfgoed blijft.”

Ik bedank het Schuttersgilde en alle vrijwilligers voor hun inzet.

Ieder jaar willen veel mensen op 1 januari weten hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling. Het NIPV heeft daarom een dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten en gebaseerd is op data met uniforme rekenregels. Cijfers hierover zijn te vinden op www.kerncijfers.nipv.nl.
Fotograaf Richard Tennekes is tijdens de jaarwisseling weer op pad geweest om de vele schuttersplekken in de gemeente in beeld te brengen. Klik daarvoor hier en hier. Klik  hier voor een dronevideo van de vuurwerkshow die om middernacht boven onze stad losbarstte, vastgelegd door Thomas van Deuveren. De foto op deze pagina is ook door deze drone gemaakt.

Hoe heeft u de jaarwisseling beleefd? Bespreek het onder het artikel.

Nick de Vries