Jurjen de Groot en Sander de Rouwe ondertekenen 'hun' overeenkomst
Jurjen de Groot en Sander de Rouwe ondertekenen 'hun' overeenkomst (foto: Richard Tennekes)

Handtekeningen PKN en Kampen gezet voor
'de Thuisgevers' dat navolging krijgt in den lande

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Met terugwerkende kracht zijn twee dagen voor kerst de handtekeningen gezet voor ’de Thuisgevers’. Deze samenwerking tussen Kampen en de Protestantse Kerk startte in oktober maar de formele bekrachtiging liet op zich wachten. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het uitdijende Thuisgeefteam ontmoeting en lunch aan te bieden. Zo kwam alles samen in kerstsfeer.

De Thuisgevers is een publiek-private samenwerking tussen gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het duurde even voordat de overeenkomst juridisch rond was maar in de geest van het project gingen de partijen in vertrouwen op mondelinge toezeggingen al maanden geleden aan de slag.

Tekenmoment

Namens gemeente Kampen zette burgemeester Sander de Rouwe vrijdagmorgen 23 december zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. Namens de PKN was Jurjen de Groot, directeur van het Dienstencentrum van de PKN in Utrecht, naar het Stedelijk Museum in Kampen gekomen. Aan de gouden tafel in de Gouden Zaal vond het tekenmoment plaats in bijzijn van de projectmedewerkers die daarna een kerstlunch aangeboden kregen.
In zijn toespraak vertelde De Groot dat ”de vonk overgesprongen was” tijdens zijn werkbezoek, afgelopen zomer, aan de in gemeente Kampen opgevangen Oekraïense vluchtelingen. De kordate hulp van kerken, bedrijven en particulieren in IJsselmuiden aan hen kreeg de noemer ’Kamper aanpak’. Analoog aan deze particuliere opvang heeft de PKN samen met de gemeente het project ’De Thuisgevers’ opgezet om een oplossing te bieden voor de vastgelopen asielopvang.

Kleinschalig

Na zijn werkbezoek op 1 juli, samen met het managementteam van Kerk in Actie, schreef De Groot een opiniestuk in dagblad Trouw. Daarin beschrijft hij hoe in Kampen goede ervaringen opgedaan zijn met het faciliteren van de opvang van Oekraïense vluchtelingen door de kerken. „Zulke voorbeelden verdienen navolging,” aldus de PKN-directeur: „Kleinschalige opvang is eenvoudiger te realiseren en levert meer op: kwalitatief betere opvang en meer maatschappelijke acceptatie.”
Analoog aan deze opvang buiten de overheid om, rees toen het idee bij de PKN en gemeente Kampen om deze aanpak voort te zetten voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Het project ’de Thuisgevers’ was geboren. Laura Prat Bertrams werd projectmanager van het team, waarin onder andere Marleen Kragt en Harry van der Kamp als pioniers niet konden ontbreken.

Navolging

Kragt haalde al eerder de landelijke media en recent stond er een groot artikel in het Nederlands Dagblad over het ”sociaal innovatieve project” in Kampen. Sinds de start op 3 oktober hebben de Thuisgevers ruim honderd verkenningen gehad. Dat zijn onderzoekjes van een lokale initiatiefnemer naar de kans van slagen voor het huisvesten van statushouders in kerkelijk of maatschappelijk vastgoed en/of het leveren van buddy’s daarvoor.
De ’Kamper aanpak’ kreeg navolging in Stichtse Vecht, Rotterdam en Dronten. Vorige week startte een tweede Thuisgeefinitiatief in Rotterdam. In Tholen komt tijdelijk een pastorie vrij waar een gezin herenigd wordt van een gevluchte dochter in een AZC en haar nagereisde ouders met kinderen in een noodopvang. Na de pastorie stromen ze binnen enkele maanden door naar een reguliere woning in gemeente Tholen.

Kerkenbreed

De Thuisgevers wordt breed ondersteund door overheid, maatschappelijke organisaties en kerken. De kosten voor gemeente Kampen en de PKN, met name communicatie- en personeelskosten, kunnen gedekt worden uit de ontvangen financiering van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij aanvang van de vluchtelingenopvang stelde de Rooms-Katholieke Kerk haar pastorie in IJsselmuiden beschikbaar. Een deel van de daar opgevangen 22 Oekraïners is inmiddels doorgestroomd waardoor de pastorie bij de RK Kerk weer deels voor kerkelijke doelen gebruikt kan worden. Het bisdom ’s-Hertogenbosch heeft parochies opgeroepen rond te kijken voor tijdelijke huisvesting van statushouders. Puur door mond-tot-mondreclame komen er nog wekelijks nieuwe verkenningen bij.
Zoals in IJsselmuiden eind februari de opvang van Oekraïense vluchtelingen met stoom en kokend water op gang kwam, zo komt nu landelijk in de samenwerking van ’de Thuisgevers' de opvang vluchtelingenbreed goed op stoom.