De vrachtwagen werd vooraf op een aantal punten verbeterd.
De vrachtwagen werd vooraf op een aantal punten verbeterd. Foto: Marcel Vermeij

Rainbow Truck Team meteen aan de bak bij Dakar Rally

De wereldberoemde Dakar Rally, editie 2023, is in Saoedi Arabië van start gegaan. Ook het Rainbow Truck Team, met daarin onder meer monteur Klaas Kwakkel uit 's-Heerenbroek, doet weer mee. Het voornemen tijdens de eerste etappe van de woestijnrally was om voor het donker te finishen. Dat lukte rijder Gerrit Zuurmond, teamgenoot van Kwakkel, niet. Er werd ongeveer een half uur in de duisternis gereden.

De etappe van 368 kilometer op Nieuwjaarsdag was nauwelijks een opwarmertje te noemen. Het was gewoon een stevige en serieuze proef, met allerlei soorten terrein en omstandigheden. "Ze hebben het meteen goed aangepakt”, merkte Zuurmond op. "We hebben echt goed doorgereden, maar we kwamen toch in het donker te rijden.” Grote problemen kwam het Rainbow Truck Team onderweg niet tegen, wel wat kleine obstakels die tijd vergden. 

Hoofddoel is finishen 

De tweede etappe bracht het Rainbow Truck Team noordwaarts naar Al Ula. De wedstrijdproef bedroeg 430 kilometer. Het resultaat van het Rainbow Truck Team tijdens deze etappe was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Het hoofddoel van het Rainbow Truck Team is om de rally helemaal uit te rijden. Finishen is alles behalve vanzelfsprekend in deze zware woestijnrally. "We gaan onszelf geen druk opleggen”, stelde teammanager Simon Koetsier aan voorafgaande aan de Dakar Rally.  In de voorbereiding naar de rally is de truck flink onder handen genomen om deze op een aantal punten te verbeteren. Tijdens de voorgaande Dakar waren er wat problemen geweest met de ophanging en de aandrijflijnen, vertelt teammanager Simon Koetsier. “Daarom hebben we de truck onder handen genomen, deels in eigen beheer, deels in samenwerking met Veka, deels in samenwerking met Reiger. Met een nieuwe aandrijfas en ophanglager hopen we de problemen te hebben getackeld. Grote ambities hebben wij niet. Ons enige doel is finishen, liefst zonder al te veel problemen.”