Afbeelding
Foto: Johan Schurink.

Schansdijk gebruiken als sluipweg mag wel, maar is niet gewenst

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het verkeer op de N50 en Flevoweg staat regelmatig vast. Creatieve automobilisten zoeken soms manieren dit te omzeilen. De Schansdijk die paralel aan de Flevoweg ligt, biedt een mogelijkheid snel van de N50 naar het Melmerpark te komen, en om vanaf het Melmerpark de N50 te bereiken. Een lezer van De Brug zag dit dagelijks gebeuren en vroeg zich af of dit wel is toegestaan.

Vanaf de N50 vanuit de richting Ens linksaf slaan de Schansdijk op, is niet verboden, zo laat de gemeente weten. “Maar het is ook niet gewenst.” De weg is hier niet voor bedoeld en is ook niet ingericht voor het veilig maken van de scherpe bocht. Volgens de gemeente is het echter juridisch erg lastig om dit te verbieden.

De weg andersom gebruiken, als sluipweg  om de drukke rotonde te ontlopen en zo vanaf Melmerpark rechtsaf de N50 op te gaan, is wel verboden. Vanuit deze richting mogen voertuigen alleen rechtdoor.

Werkzaamheden

De gemeente stelt dat zij de situatie opnieuw gaat beschouwen als alle projecten in dit gebied zijn afgerond. “Momenteel wordt gewerkt aan de N307 waar de verlengde Schansdijk straks onderdeel gaat worden van de parallelstructuur en de N50 gaat verdubbeld worden.” De situatie wordt volgens de gemeente in samenwerking met de provincie Overijssel die eigenaar is van de N307 en N50 bekeken. De Schansdijk is in beheer van de gemeente.

Ontlasten rotonde

Gezien de drukte dagelijks rond de Flevoweg, kwam de bruglezer nog met de suggestie om de Schansdijk actief in te zetten ter ontlasting van de rotonde. Dit plan ziet de gemeente niet zitten. “De rotonde in de van Doorneweg functioneert naar behoren.” 

De problemen worden veroorzaakt doordat de N50 richting Zwolle vaststaat. “De gemeente ziet meer in de structurele oplossingen van een verbrede N50 en goede inrichting van de N307.”