Johan Pitstra
Johan Pitstra Foto: Aangeleverd

DOS begint met nieuw elan aan tweede seizoenshelft

KAMPEN - Er zit nog volop rek in de spelersgroep van  DOS en dus hoefde Johan Pitstra niet lang na te denken over het aanbod om zijn contract te verlengen. In de week dat de Kamper voetbalploeg het nieuws naar buiten bracht, zaten Pitstra en zijn selectie in Benidorm. Een week die goed was voor de teambuilding aldus de trainer die in de tweede seizoenshelft met nieuw elan wil voetballen. 

Waar DOS zich in de achterliggende maanden regelmatig aanpaste aan de tegenstander wil Pitstra na de winterstop meer aan voetballen toekomen, zo laat de trainer weten. Hij weet over welke kwaliteiten hij beschikt. Blessureleed is DOS vooralsnog grotendeels bespaard gebleven en Pitstra constateert tevreden dat hij beschikt over een brede selectie. “Van de 22 veldspelers zijn er misschien 3 bij die nog een stapje terug moeten doen, maar ook die zitten er qua niveau heel dicht bij.”

Verder zijn de spelers nog volop in ontwikkeling. De rek die in de groep zit, maakt dat Pitstra met veel vertrouwen start na de winterstop. Toch is de situatie een heel andere dan een jaar geleden. De opdracht waarmee Pitstra in januari vorig jaar instapte was simpel, namelijk DOS in de eerste klasse houden. Tegelijkertijd had de Kamper club toen veel kwaliteit in de gelederen. “Ik vond echt dat we een goed team hadden”, blikt Pitstra terug. DOS zag een deel van die kwaliteit wegvloeien in een spelerscarrousel die Pitstra verraste. “Ik heb mij wel verbaasd over hoeveel spelers er van club veranderen aan het einde van het seizoen. In dit deel van het land heb je veel goede clubs die aan spelers trekken. In het noorden was ik dat nooit zo gewend.” Pitstra hoopt niet op deze manier weer verrast te worden. Het is hem een lief ding waard om kwalitatief goede spelers te behouden voor de club, in de wetenschap dat de invloed die je daar als club op hebt beperkt is. Voetballers willen namelijk zo hoog mogelijk spelers. Het zal DOS daarin enorm helpen als de ploeg in de eerste klasse blijft. Met een versterkte degradatieregeling waarbij drie clubs er rechtstreeks uitgaan en de twee clubs daarboven promotie/degradatiewedstrijden wacht, is dat een hele kluif. Een besef dat zowel bij Pitstra als de club aanwezig is. Momenteel bezet DOS de niet geheel veilige elfde plek met vier clubs onder zich. Pitstra kijkt echter verder dan alleen dit seizoen en wil verder bouwen aan DOS. Ook dat was voor hem een reden bij te tekenen. "Ik denk dat het voor zowel een club als een trainer niet prettig zou zijn als de wegen na zo'n korte tijd weer zouden scheiden.” Het doel is allereerst handhaving, maar op termijn wil DOS een stabiele eersteklasser zijn met, als het aan Pitstra ligt, een mix van jong en ervaren en alle kwaliteiten waarom wordt gevraagd.

DOS wil op termijn een stabiele eersteklasser zijn met een mix van jonge en ervaren spelers.