Anne van Dijk en Berry Klein-Meuleman maken zich op voor de luiding
Anne van Dijk en Berry Klein-Meuleman maken zich op voor de luiding (foto: Maarten van Gemert)

Kamper Klokkenluiders luiden voor Actie Kerkbalans èn voor versterking

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Op een ongebruikelijk moment luidden afgelopen zaterdag de klokken van de Buitenkerk. De Actie Kerkbalans werd ingeluid. Met menskracht. Het Kamper Klokkenluidersgilde strooide de klanken uit over de binnenstad. Het gilde zoekt nog enkele mannen of vrouwen erbij. „Wie pakt de uitdaging van dit mooie ambacht op?!” vraagt luidmeester Angelique.

Sinds 2014 kent Kampen weer een klokkenluidersgilde, zoals vroeger in de middeleeuwen. Het handmatig luiden van de klokken in Buiten- en Bovenkerk is een ambacht met zijn eigen kennis en vaardigheden. De verbondenheid met de stad en de geschiedenis maakt de klokkenluiders enthousiast. De klim naar boven naar de luidzolder van de kerktoren hebben ze er graag voor over.

Baken

Hette Meijering, voorzitter van het gilde, spreekt over een ”baken” in de stad. Hij is ook luidmeester en instrueerde zaterdag de drie luiders. Gerda Bout bij de Gerardusklok, Anne van Dijk bij de twaalfapostelenklok en Berry Klein-Meuleman onder de Mariaklok. Gerda slaagde in oktober samen met Patrick Broekema voor het luidexamen en luidt al lang mee. De luiding begon met de kleinste klok en bouwde zo op.
De gildeleden zijn blij met de gastvrijheid van de Buitenkerk om toch nog hun luidambacht te kunnen uitoefenen nu de klokken in de Bovenkerk al zeven jaar moeten zwijgen. De meeste luiders komen uit Kampen, één uit Lelystad en enkele ’blauwvingers’ zoals Berry. „Ten tijde van de oprichting van het Kamper Klokkenluidersgilde,” vertelt hij, „werden de klokken van de Zwolse Peperbus nog niet met de hand geluid.”

Kerkbalans

Het gilde luidt elke week op zaterdag de zondag in. Daarnaast luidt ze bij bijzondere gebeurtenissen zoals de start van de Actie Kerkbalans. Afgelopen zaterdag startte de actieperiode Kerkbalans 2023 die twee weken loopt. Kerkbalans is een gezamenlijke actie - in Kampen van de Rooms-Katholieke, de Protestantse en de Lutherse Kerk.
Sinds 1973 werken kerkgenootschappen samen in de Actie Kerkbalans om een beroep te doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Het belang verwoordde ds. J. de Kok uit Wilsum afgelopen zondag alsvolgt: „Als de kerk hier goed functioneert, werkt dat positief uit in de rest van de samenleving. Je ziet ook overal waar de kerk verdwijnt, dat dat destructief is voor de samenleving.”

Gemêleerd

Het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou' is niet gebonden aan kerkelijke stromingen en luidt niet alleen voor kerkelijke gebeurtenissen. Belangstellenden kunnen kijken op de website (KlokkenluidersgildeKampen.nl) of bellen met 038-3315493 (Hette Meijering).
Het gezelschap is breed geschakeerd en bestaat uit mannen en vrouwen van jong tot oud. Na de luidingen is er soms een gezellige nazit waarmee het sociale aspect van het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou' wordt benadrukt. Wie sluit zich aan bij het gilde om periodiek een deken van klokkengelui over Kampen te leggen?