Marijke van Raalte en Joke Luiten
Marijke van Raalte en Joke Luiten (foto: Maarten van Gemert)

Energiesolidariteitsfonds biedt hulp bij onbetaalbare energierekeningen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Vanuit de diaconie van de Protestantse Gemeente Kampen (PGK) is eind vorig jaar het Energiesolidariteitsfonds opgericht. Samen met de burgerlijke gemeente Kampen is er een oplossing bedacht voor inwoners die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Het idee is overgewaaid uit Ommen waar ds. Kest Jelsma zich stoorde aan het feit dat iedereen de (toen eerste) energietoeslag van €380 kreeg, ongeacht behoefte en nood.

Ondanks tips van de Energiebank, bezuinigingen op de uitgaven en toeslagen van de overheid lukt het misschien toch niet om de energierekening te betalen. Het Energiesolidariteitsfonds kan dan mogelijk een uitweg bieden. Vanuit de kerk opgezet, samen met de gemeente, is dit initiatief bedoeld voor alle inwoners van Kampen. Onder het motto ’Kampen geeft warmte’.

Solidariteit

Na de oproep van ds. Kest Jelsma om de energiecompensatie ”eerlijk te verdelen onder de armen” organiseerde ds. Klaas van der Kamp een webinar over armoede in Nederland en solidariteit bij prijsstijgingen.
Joke Luiten, diaken bij de Open Hof, pakte het thema op. Samen met diaken Marijke van Raalte (linksop defoto) ging ze aan de slag voor de PGK en ds. Wilbert Dekker sloot zich aan. De Baptistengemeente en de Dorpskerk in IJsselmuiden doen ook mee met het Energiesolidariteitsfonds dat werd opgericht.
Luiten vindt het belangrijk om een ”helper te zijn waar geen helper is”. Zo wordt vaak de taak van de diaconie binnen de protestantse kerken geschetst. Delen wat je geschonken is en omzien naar elkaar.

Financiën op Koers

Het Energiesolidariteitsfonds is opgezet in samenwerking met het Kamper Kracht Fonds en Financiën op Koers. Door via deze gemeentelijke initiatieven te werken is anonimiteit gewaarborgd. Als Kamper inwoners in de problemen komen met hun energierekening, kunnen zij zich melden bij de gemeente. Die kan ze doorverwijzen naar Financiën op Koers dat als ’poortwachter' eerst kijkt of er op ”voorliggende voorzieningen” een beroep gedaan kan worden zoals bijzondere bijstand.
„Het Energiesolidariteitsfonds raakt inmiddels gevuld,” aldus Marijke van Raalte, „maar iedereen die een bijdrage kan missen, wordt van harte uitgenodigd te doneren aan het fonds via de diaconie van de PGK.”

De energiecrisis is nog niet over en de overheid haalt het geld terug dat ze eerder rijkelijk uitdeelde.

Energieprijsmaatregelen

Twee jaar geleden kwam de overheid met de eerste energiecompensatie. Dat was het begin van een reeks maatregelen voor in een streven naar koopkrachtbehoud. Nu is er een prijsplafond ingevoerd waarbij kleinverbruikers en mensen met een vast contract geen baat hebben terwijl zij door andere maatregelen relatief hard worden getroffen. Naast het verstrekken van de energietoeslag trekt de overheid namelijk kortingsmaatregelen voor iedereen in. De BTW op energie gaat terug naar 21%, de energiebelasting stijgt en de (heffings)korting gaat omlaag. Netbeheerders en energiebedrijven berekenen hun gestegen kosten door.
Energie blijft voor het minder welvarende deel van Nederland een groot zorgenkindje. Na Ommen en andere plaatsen in Overijssel wordt nu ook in Kampen enig soelaas geboden in de energiezorgen met het Energiesolidariteitsfonds.