Afbeelding
Foto: aangeleverd

Stadshout Kampen in beeld

Algemeen

KAMPEN - Op perron 1 van het station Kampen heeft Stadshout Kampen een etalage ingericht. Daarin wordt getoond wat deze organisatie doet: het verzagen en drogen van kaphout uit de stad om daarmee het hout meerwaarde te geven.

De gemeente Kampen gaat zorgvuldig met haar bomen om en zal niet zomaar een boom kappen. Soms levert een boom gevaar op voor de omgeving, dan wordt er ingegrepen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de essen. Deze soort is gevoelig voor een ziekte: de essentaksterfte. Is de boom hiermee besmet, dan ontstaat het risico op vallende takken.Een andere bekende oorzaak, waardoor een boom verdwijnt, is stormschade. Het stamhout van deze bomen komt in aanmerking om verwerkt te worden door Stadshout Kampen. Samen met de gemeente Kampen wordt bekeken welke bomen daadwerkelijk geschikt zijn om te gebruiken.

Verwerking

In het verleden verdwenen de bomen vaak in de versnipperaar of in een kachel. Stadshout Kampen laat nu de geschikte boomstammen verzagen tot planken en balken. Na het zagen laten men dit hout drogen. Vervolgens wordt het verkocht en kan het tot een product verwerkt worden.

Archivering

Van elke boom, die door Stadshout Kampen verwerkt wordt, wordt een korte beschrijving vastgelegd: waar stond de boom, wat was de leeftijd, waarom is de boom gekapt en ook eventuele andere bijzonderheden worden vastgelegd. Deze verhalen zijn straks terug te vinden op www.stadshoutkampen.nl.

Het aanbod

Stadshout Kampen heeft momenteel een voorraad hout van eik, es, iep, esdoorn en kers. Het meeste hout wordt op natuurlijke wijze gedroogd, een deel is in een droogkamer kunstmatig gedroogd en een deel is vers gezaagd. Iedereen kan dit stadshout kopen en zelf (laten) bewerken tot een product.

Stadshout Kampen 

Stadshout Kampen is een groep vrijwilligers met liefde voor mooi hout. Stadshout Kampen bestaat sinds 2018 en werkt samen met de gemeente Kampen.