Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Eco-Atelier Artistique verzorgt workshops voor kinderen en volwassenen

Algemeen

(door Henk Jans)
KAMPEN - Het houten gebouw aan de Esdoornhof 120-1 in de wijk Zuid-Bovenbroek te Kampen ligt sfeervol verscholen tussen het groen van bomen en struweel. Sinds kort richtten Chantal Spijker, Ellen van der Schaaf en Aryanne Mol daar hun Stichting Artistique Kampen op, bij notaris kantoor ‘Het Notarieel’.

Chantal begint: “Wij bieden verschillende workshops aan, waarbij we voornamelijk gebruik maken van gerecyclede en natuurlijke materialen. Daarbij willen we bij zowel kinderen als volwassenen de creativiteit stimuleren. Aryanne en ik begonnen hiermee in 2016 in de leegstaande voormalige MAVO aan de Ebbingestraat. In 2018 voegde Ellen zich bij ons, toen wij het pand aan de Esdoornhof betrokken. Dat stond toen leeg en eigenlijk op de nominatie gesloopt te worden. Maar wij mochten het anti-kraak huren, met de toezegging het in de toekomst te kopen. Dat is nu dus gebeurd”.

Ellen is afgestudeerd aan de kunstacademie te Kampen, waar zij zich specialiseerde in tekenen. “Ik teken intui¨tief. Daarin voel ik me vrij. Ik begin maar en zie wel waar ik uitkom”. Chantal maakt hoofdzakelijk macrame´. “Dat is een knooptechniek die bestaat uit het knopen van katoen en touw waardoor er een patroon ontstaat”, vertelt zij. Aryanne richt zich op het maken van urnen van keramiek, maar maakt ook portretten van mensen en dieren.

Het drietal heeft de komende tijd verscheidene workshops gepland, die te vinden zijn op de agenda van hun site www.artistique-kampen.nl. Zo kan men tijdens de cursus macrame´ (voor volwassenen en kinderen) een aantal basis knopen leren die worden gebruikt in de verschillende werkstukken zoals een macrame´ wandkleed, droomvanger met levensboom, planthanger, sleutelhanger of armbandje. Ellen vult aan: “Ik organiseer een Open-Tekenatelier, waar de deelnemers in een sfeer van gelijkgestemdheid op eigen initiatief een werk maken”. Maar ook is er het Kintsugi Hart Ritueel voor volwassenen. Van klei wordt dan een hart gemaakt, dat men onder leiding van Aryanne bakt in de oven. “In deze workshop gaan we dat hart breken en hierin een herinnering opsluiten om vervolgens dit hart weer te repareren met goud”, vertelt Aryanne. “Wanneer jouw hart is geheeld gaan we vervolgens in het vuur van onze vuurpit datgene loslaten wat er niet meer hoeft te zijn, onder het genot van een heerlijke ontspanningsthee”. En dan is er een ouder-kind activiteit (of alleen voor volwassenen): Natuurlijke Beautyproducten Maken. “De ingredie¨nten zijn waar mogelijk biologisch en komen grotendeels uit onze eigen kruidentuin”, legt Ellen uit. “Er is keuze uit een heerlijke creme, badzout, scrub, tandpasta, deodorant of scheerzalf enzovoorts”.

Er is een workshop naaktmodeltekenen mogelijk, als onderdeel van een vrijgezellenfeest. Ellen lacht: “Alleen degene die het organiseert weet daarvan. Voor de anderen is dat een verrassing. Dat is nog wel eens hilarisch. Maar het is leuk om te zien welke vorderingen er dan gemaakt worden”. Het drietal is niet bang voor uitgelaten mannen en vrouwen. “We kunnen wel tegen een stootje, maar gaan er wel vanuit dat men het gezellig houdt”. Opgeven voor een workshop of informatie kan via info@artistique-kampen of bellen 06-45422205.

Nick de Vries