De tot mensa omgetoverde zaal in de Open Hof tijdens het sponsordiner voor Oekraïne
De tot mensa omgetoverde zaal in de Open Hof tijdens het sponsordiner voor Oekraïne (foto: Maarten van Gemert)

Sponsordiner geslaagde afsluiting actie Kamper kerken voor Oekraïne

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In februari vertrekt er weer een transport naar Oekraïne met levensbehoeften voor de door oorlog geteisterde bevolking. De Protestantse Gemeente Kampen (PGK) heeft dit hulptransport geadopteerd met de Open Hof als spil in de organisatie. Vorige week vrijdag werd de inzamelingsactie geslaagd afgesloten met een sponsordiner. De doelen zijn tot nu toe behaald.

De tweede helft van januari stond bij de Open Hof, naast de kerkdiensten, de inzamelingsactie voor Oekraïne centraal. Zeshonderd kratten zijn gevuld met voedingsmiddelen en andere levensbehoeften en er is meer dan voldoende geld ingezameld voor de transportkosten. Een goed bezocht en verzorgd sponsordiner heeft de actie afgesloten. Binnenkort vertrekt het transport naar het oostfront van Oekraïne.

Inzameling
Op gezette tijden konden gemeenteleden uit de Open Hof, Broederkerk en Westerkerk spullen komen brengen. Soms kwamen mensen met treetjes tegelijk binnen, met groenten in glas of andere houdbare voedingswaren. Vrijwilligers wisselden elkaar dagelijks af om de dozen te vullen. De volle dozen zijn verzameld in een bedrijfsunit van een gemeentelid waar ze werden omgeruild tegen lege dozen.
Gerjan Wielink heeft een transportbedrijf in Dronten en is al vijftien keer afgereisd naar Oekraïne. Eerder bracht hij al 25.000 kilo aan kleding, voedsel en medicijnen naar de regio Donetsk. Met deze ervaring weet hij waar er behoefte aan is. De transportkosten van €3500 worden betaald uit de financiële giften.

Sponsordiner
Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne organiseerde de PKG ook al een sponsordiner. De 73 aanmeldingen van toen zijn overtroffen. De 93 aanmeldingen deze keer werden verdeeld in twee groepen die na elkaar verzocht waren te komen. Heel strak werd dat niet gevolgd maar de twee ’ploegen’ liepen soepel in elkaar over. Er was een buffet bereid met een keuze tussen kip, rundvlees en vegetarisch, afgesloten met een toetje. Fris en wijn werd er geschonken en na afloop kon men afrekenen bij Gerrit Bosch.
Het totaal ingezamelde geldbedrag tijdens de inzamelingsactie bedraagt maar liefst €20.000. Deelname aan het sponsordiner kostte één promille van dat bedrag. Met bijna honderd deelnemers, die soms ruim betaalden, heeft het diner de geldelijke noodhulpopbrengst met ruim tien procent verhoogd. Daarnaast was het ook ”gewoon gezellig” aldus Jonnie Bosch die zo ook graag de inzet van Kamper kerken voor Oekraïne onder de aandacht brengt. Samen met een ander gemeentelid heeft zij gekookt. Op de dag van het sponsordiner was ze vanaf acht uur aan haar fornuis gekluisterd.


Natuurlijk ontbrak het toetje ook niet bij het sponsordinber voor Oekraïne in de Open Hof (foto: Maarten van Gemert)

Ontheemden
De vluchtelingen uit Oekraïne worden veelal aangeduid met de term ontheemden oftewel burgers die hun moederland hebben verlaten om te ontkomen aan vervolging of (oorlogs)gevaar. Als ontheemden worden ook de personen aangeduid die in Noord-Afrika door honger en oorlog van huis en haard verdreven zijn. Al ver voor de oorlog in Oekraïne uitbrak, tekende zich de huidige hongersnoodramp af in de Hoorn van Afrika. De grote aandacht voor Oekraïne leidt daar vanaf. Zoals ook de vrouwonterende mensenrechtenschendingen in India en de recente watersnoodramp in Pakistan slechts een enkele keer het nieuws halen.
Oekraïense inwoners aan het oostfront kunnen leniging van hun nood tegemoet zien. Een vrachtwagen vol levensmiddelen, toiletbenodigdheden, knuffels en praktische zaken komt binnenkort hun kant op. Het leveren van tanks door Duitsland en Amerika geeft geen uitzicht op een spoedig einde aan de oorlog. Des te meer welkom is deze door de PGK geadopteerde noodhulpactie. Voor de gejudaste inwoners van Oekraïne.

..