Het oudste lid van de BOV, mevrouw Meijberg. Zij wordt in maart 96 jaar.
Het oudste lid van de BOV, mevrouw Meijberg. Zij wordt in maart 96 jaar. Foto: Huib Strengers

100-jarige BOV pakt uit met lunch voor ‘iedereen’

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het was dringen, afgelopen woensdag in het wijkcentrum Reyersdam in Brunnepe. De Brunneper Oranje Vereniging, BOV, bestaat 100 jaar en pakte uit met een royale lunch. Kosten noch moeite waren gespaard, koffie, soep en een kroket gingen vooraf aan een royale broodmaaltijd.

Niet alleen voor leden, maar getuige een advertentie in deze krant kortgeleden, was iedereen welkom. Ruim negentig mensen, los van een tiental vrijwilligers, maakten trotseerden de kou om hiervan te genieten. Wethouder Jan Peter van der Sluis, geboren en getogen in Brunnepe was eveneens van de partij. Voorzitter Eduard Hofstra heette alle gasten welkom. Het waren meer niet-leden dan leden van de BVO, die op de uitnodiging in waren gegaan. Alle aandacht ging uit naar BOV lid Trijntje Meijberg die op 10 maart 96 jaar wordt.
De Brunneper Oranje Vereniging is op 11 september 1923 opgericht tijdens een vergadering in de bewaarschool in Brunnepe. Op 6 november werd een tweede vergadering gehouden, waar ook een bestuur is gekozen. Sigarenmaker G.M. Weymer wordt voorzitter. De BOV heeft een rijke historie, die overigens jaren lang werd bepaald Riekje (Maria Elisabeth) Slot. Zij was het gezicht van de BOV tussen 1978 en 1996. Als Koninginnedag in aantocht was nodigde ze de vertegenwoordigers van de Kamper pers bij haar thuis uit.
Uitgebreid werd ingegaan op het programma. Ze maakte ook duidelijk dat de BOV iets heel anders was dan De Kamper Oranje Vereniging. Van samenwerking moest Riekje niet veel weten. Riekje Vos is in december 2014 overleden. “In de binnenstad was het feest voor de ‘kak’ in Brunnepe was het voor mensen van de werkvloer”, dat is zo’n beetje wat in de -overigens spaarzame- archieven is gevonden, zegt Edward Hofstra, in het dagelijks leven horecaondernemer in Dronten.

Feest voor heel Kampen

Met penningmeester Dinie Khedoe heeft hij zich ingezet zoveel mogelijk mensen te bereiken voor de lunch. Dinie: “We zijn huis-aan-huis gegaan in de omgeving en alle tehuizen in Kampen hebben een flyer gekregen. Eigenlijk is ons 100-jarig bestaan voor heel Kampen een feest”, zegt Dinie.
De jubilerende Oranjevereniging heeft 290 huishoudens ingeschreven als lid. In 2021 is het bestuur opgestapt. “Ouderdom en gezondheidsproblemen waren de oorzaak. Na twee jaar corona zijn we op andere voet verder gegaan. We proberen te ‘verjongen’. Willen meer dan alleen Koningsdag”, zegt voorzitter Hofstra. “Er zijn veel ideeën en activiteiten. De banden met de KOV en IJOV, de grootste van de drie, zijn aangehaald en die banden willen we onderhouden. Je kan elkaar versterken”. Bij de Wilsumer Oranje Vereniging, is nog enige ‘concurrentie’, zij vieren het feest rond 31 augustus, de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina”.
Het programma voor Koningsdag voor dit jaar ligt al min of meer klaar. Op 21 april de Oranjebingo, op 25 april feest voor mensen met een beperking en op 26 april de Lampionoptocht, samen met de Kamper Oranjevereniging.

Vertegenwoordiger Koninklijke Oranjebond komt naar Brunnepe

Het 100-jarig bestaan van de BOV gaat niet voorbij aan de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Nu is al bekend gemaakt dat een vertegenwoordiger naar Brunnepe komt.
Hij of zij kan ongetwijfeld antwoord geven hoeveel Oranjeverenigingen honderd jaar bestaan. Wel is bekend dat de Oranjevereniging Sassenheim de BOV is voorgegaan. De bond houdt zich intensief bezig met ‘regeldruk' die Oranjeverenigingen meer en meer gaan ervaren bij het organiseren van evenementen. De vergunning last wordt steeds groter, schrijft de bond op haar website.