Edwin van Nijen (links) en voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead.
Edwin van Nijen (links) en voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead. Foto: Tennekes

Komst bekende trainer luidt nieuw hoofdstuk in

KAMPEN - De sfeer is ontspannen. Het voelt bovenal als vanouds als Edwin van Nijen zijn handtekening zet als hoofdtrainer van Go-Ahead Kampen voor het komende seizoen. Gevolgd door ‘mister Go-Ahead’ Jurrian Zandbergen die zijn assistent-trainer wordt. Tegelijkertijd luidt het moment op een zaterdagmorgen bij Kowet een heel nieuwe episode in. Tussen Van Nijens’ eerste periode als trainer van de hoofdmacht en nu gaapt immers een gat van zes jaar.

“Ik heb ook wel even getwijfeld of ik het moest doen”, bekende Van Nijen dan ook in een interview dat een paar dagen voor de ondertekening plaatsvond in zijn thuisstad Zwolle. De oefenmeester vertrouwt graag op zijn gevoel, maar het was toch vooral de gedeelde visie op het voetbal die hem over de streep trok in een gesprek met de club. Bij dat gesprek zaten ook twee selectiespelers van Go-Ahead. Een aantal spelers kent hij nog van destijds. Hij had ze alleen lange tijd niet meer in actie gezien. De derby tussen KHC en Go-Ahead onlangs was voor Van Nijen een eerste hernieuwde kennismaking. De rode kaart in die wedstrijd voor Go-Ahead was vervelend voor het elftal, maar voor Van Nijen dan wel weer een mooi ijkpunt. Van Nijen: “Het is altijd interessant om te zien wie er dan opstaan. Ik moet zeggen dat Go-Ahead zich in die wedstrijd kranig heeft geweerd.” Het is misschien wel typerend voor hoe Van Nijen naar het voetbal kijkt. Namen zeggen hem niet zoveel, het proces van de groep en de ontwikkeling van spelers des te meer. Verzorgd voetbal staat daarbij voor Van Nijen voorop. “Ik hoop althans wel dat clubs mij daar op uitkiezen, maar dat zou je aan hen moeten vragen”, zegt Van Nijen lachend. Verzorgd voetbal houdt voor Van Nijen in ‘denken vanuit balbezit’. Altijd. Want ook als je minder bent dan je tegenstander kan je die pijn doen als je de bal hebt. Een verschil met vroeger, en dan met name Van Nijens’ periode bij FC Zutphen en Nunspeet, is dan weer wel dat dit niet betekent dat je volle bak gaat. Van Nijen: “Ik zal geen harakiri plegen zoals ik dat bij Zutphen wel eens deed met super aanvallend voetbal. We wonnen van gerenommeerde tegenstanders met 5-0 en gingen een andere keer vervolgens net zo hard de kleiberg op. Het was een mooie tijd waarin Zutphen zich probleemloos handhaafde. Ik ben nadien nog wel eens bij Zutphen geweest en weet dat veel mensen daar er met plezier aan terugdenken. Maar wil je als club echt een rol van betekenis spelen, dan moet je stabiel zijn en ook je restverdediging goed op orde hebben.”

Van Nijen denkt in balbezit. Altijd. Ook als je minder bent dan je tegenstander kan je die pijn doen in balbezit.

Naast stabiliteit is duurzaamheid voor Van Nijen een sleutelwoord. "Duurzaam zijn als trainer houdt in dat je verder kijkt dan het eerste en op termijn werkt naar een club waarbij talentontwikkeling een rol speelt”, aldus Van Nijen aan wie het predikaat kleeft dat hij jonge spelers snel brengt en graag beter maakt. Dat begint ook met het kweken met een stuk mentaliteit. Wat dat betreft heeft hij bij zijn huidige werkgever Zwart Wit ‘63 nog weer een en ander bijgeleerd waar hij zijn voordeel mee hoopt te doen. Van Nijen: "Zwart Wit is een heel ambitieuze derdeklasser. Tegelijkertijd zie je in die klasse dat voetballers vooral spelen omdat ze het spelletje leuk vinden en gerust een training overslaan als ze wat anders hebben wat ze belangrijker vinden. Daar heb ik enorm aan moeten wennen. Ik heb ze uitgelegd dat als op een trainingsavond een paar man afzegt om uiteenlopende redenen het proces in gevaar komt.” Bij Go-Ahead zal dat fenomeen zich in die vorm niet voordoen. Hoewel het ook in hogere klasses tot aan de professionele divisies de kunst is spelers te raken. Om ze te prikkelen, waar nodig met beide benen op de grond te zetten en ook altijd weer perspectief te bieden. In Go-Ahead treft Van Nijen niet alleen een ambitieuze spelersgroep maar ook een club die in het verleden meermaals aangaf graag hogerop te willen. "De vraag is of je dat nog langer naar buiten toe moet uitdragen”, aldus Van Nijen. "Ik denk niet dat het op dit moment realistisch is.” Wel kan je volgens Van Nijen een pad uitstippelen. De trainer denkt daarin met Jurrian Zandbergen een gelijkgestemde te hebben gevonden. "Ik ben heel blij met Jur. Hij weet als geen ander hoe je een spits beter maakt, maar kan vanuit zijn eigen ervaring ook aan middenvelders en verdedigers uitleggen hoe je een spits het beste aanspeelt. Jurrian staat bovendien heel dicht bij de groep en heeft aanzien. Dit jaar hoopt hij zelf nog een paar wedstrijden te spelen en is hij in zekere zin nog een concurrent voor anderen, maar volgend jaar niet meer.” Qua mentaliteit hoef je Zandbergen niets uit te leggen weet Van Nijen. "We zijn beiden winnaars.”