De RK kerk in IJsselmuiden langs de Burg. Van Engelenweg (foto: Maarten van Gemert)
De RK kerk in IJsselmuiden langs de Burg. Van Engelenweg (foto: Maarten van Gemert) (foto: Maarten van Gemert)

Onrust in katholiek IJsselmuiden over beleid aartsbisschop Wim Eijk

(door Maarten van Gemert)  

IJSSELMUIDEN – Een in oktober gepresenteerd beleidsplan van kardinaal Eijk zorgt voor onrust in kleinere, rooms-katholieke geloofsgemeenschappen. Zo ook in IJsselmuiden. De locatieraad heeft een brief gestuurd naar de aartsbisschop met het verzoek het ”vertrouwen in de toekomst van de plaatselijke parochiegemeenschap niet te schaden”. Het bezwaar richt zich op het voornemen om woord- en communievieringen ’uit te faseren’.

Binnen vijf jaar zouden ’s weekends geen woord- en communievieringen in kleinere geloofsgemeenschappen meer gehouden mogen worden in zijn (aarts)bisdom Utrecht. Kardinaal Wim Eijk doet daarmee geen recht aan de bloeiende katholieke gemeenschap in IJsselmuiden, betoogt Gertjan van Wijngaarden, voorzitter van de locatieraad IJsselmuiden binnen de regiobrede Thomas a Kempisparochie.

Beleidsplan

In 2014 voorspelde Eijk dat in 2028 het merendeel van de kerken in het aartsbisdom aan de eredienst onttrokken zouden zijn vanwege geldgebrek en dalend kerkbezoek. Met zijn beleidswijziging is er volgens critici sprake van een ’self-fulfilling prophecy’. In het beleidsplan, dat op veel protest stuit, gaat het in de eerste plaats om de eucharistie weer centraal te stellen. In eucharistievieringen wordt het sacrament van het Heilig Avondmaal met een priester gecelebreerd. In woord- en communievieringen wordt alleen de eerder in een eucharistieviering gesacrificeerde hostie uitgereikt door een diaken of pastoraal werker. Dit onderscheid vervaagt teveel, vindt kardinaal Wim Eijk.
Het is wel een oplossing voor het priestertekort maar Eijk wijst liever zogenaamde ’eucharistische centra’ aan. Van Wijngaarden geeft de kardinaal aan dat het een illusie is te verwachten dat parochianen een kerk verderop een Heilige Mis (eucharistieviering) bezoeken. Om praktische redenen voor ouderen en jonge gezinnen en voor de beleving om elders slechts ’te gast’ te zijn.

Geloofsgemeenschap

Bij het verdwijnen van woord- en communievieringen zal ”de sterke sociale en maatschappelijke binding tussen onze betrokken parochianen met de kerk afbrokkelen”, schrijft Van Wijngaarden. Hij is het eens met Eijk dat het ontvangen van de communie essentieel is. Maar namens de locatieraad geeft hij wel aan hoe de parochianen ”de nabijheid van Christus, tijdens het mogen ontvangen van het Allerheiligste, willen kunnen blijven ervaren middenin ons dorp, waar wij als katholieken zo actief zijn.”
Om dat laatste te onderstrepen, schetst Van Wijngaarden het grote aantal vrijwilligers dat betrokken is bij de rooms-katholieke kerk in IJsselmuiden. Alsmede de vele activiteiten die worden georganiseerd.
In gesprek met De Brug vertelt de voorzitter hoe na de coronatijd zelfs alle vrijwilligers teruggekomen zijn, hetgeen elders vaak niet het geval was. Hij benadrukt dat het nieuwe, gewenst te wijzigen, beleid van het aartsbisdom geen opmaat is voor kerksluiting. Dat werd zes jaar geleden ternauwernood voorkomen. De onrust van toen is nu weer teruggekeerd. Opnieuw door voorgenomen beleid van hogerhand.