Gemeente in gesprek met initiatiefnemers

KAMPEN - Gemeente Kampen start in februari met het voeren van gesprekken met eerdere initiatiefnemers en andere partijen die met ruimtelijke initiatieven te maken hebben. “Ons doel is om te polsen waar behoefte aan is bij het organiseren van participatie behorende bij een ruimtelijk initiatief. Daarnaast willen we graag horen welke rol de gemeente daarin kan vervullen”, legt projectleider Suzy Koot van de gemeente Kampen uit.

Met de komst van de Omgevingswet worden initiatiefnemers van een ruimtelijk initiatief gestimuleerd, en in sommige gevallen zelfs verplicht, om met de omgeving in gesprek te gaan over hun initiatief. Maar hoe moet dat? En hoe kan de gemeente hierbij helpen? Om hier duidelijkheid over te geven, ontwikkelt gemeente Kampen een zogenaamde ‘Leidraad initiatiefnemersparticipatie’. De leidraad beschrijft wat gemeente Kampen van haar initiatiefnemers verwacht op het gebied van participatie bij een ruimtelijk initiatief. Dit kan een klein initiatief zijn, zoals een verbouwing van een huis. Maar ook een groot initiatief, zoals het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe woonwijk.
Participatie betekent letterlijk ‘meedoen'. Het gaat om een actieve vorm van raadplegen, advies vragen of co-creëren en samenwerken met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Erik Faber wethouder met invoering omgevingswet en omgevingsvisie in zijn portefeuille, ondersteunt een actief participatiebeleid. "We hechten grote waarde aan het actief betrekken van allerlei partijen bij het beleid en de plannen die voor en door de gemeente worden gemaakt”.