Afbeelding
Foto: aangeleverd

Nieuw landelijk acute noodnummer voor psychische hulp

Algemeen

Met meer dan 85.000 mensen op de wachtlijsten bij de GGZ, was er dringend behoefte aan een vangnet voor mensen die (dringend) hulp nodig hebben. Dit wordt bevestigd door zorgelijke berichten van huisartsen die worden overspoeld met mensen die om psychische hulp vragen. De wachtlijsten lopen steeds verder op in deze branche. Oorzaken zijn ernstige personeelstekorten. Steeds minder jongeren willen werken in de zorg. 

Lange wachtlijsten lijden in veel gevallen tot toename van klachten. Toename van klachten zorgt weer voor extra belasting van de hulpverleners, maar ook lopen de kosten voor de samenleving daardoor fors op.

Dit alles was voor de stichting in oprichting ‘acute landelijke psychische hulp’ reden om voor acute psychische hulp een specifiek telefoonnummer in te richten. 0900-1701 is 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar. Bellers krijgen direct een psycholoog aan de lijn die luistert, hulp biedt of tips en adviezen geeft. Ook op www.09001701.nl is van alles te vinden wat mensen kan helpen om de periode waarin ze op hulp moeten wachten door te komen. 

De website van de stichting staat vol met informatie en tips die mensen kunnen helpen om steun te vinden. Webinars, praatgroepen met lotgenoten en onder leiding van een psycholoog worden thema’s besproken en kunnen deelnemers vragen stellen. Ook zijn er ervaringsdeskundigen die middels blogs hun verhaal vertellen, wat voor sommigen een waardevolle aanvulling kan zijn.