DOS Kampen laat zich overvallen door SVI en verliest thuis met 0-1

(door Arjan Knul)

KAMPEN - DOS Kampen heeft zich in eigen huis laten verrassen door SVI. De Kamper voetballers kwamen een heel vroege treffer van de Zwollenaren niet meer te boven. Ondanks een levendig vervolg met kansen over en weer bleef het bij 0-1.

Voor aanvang van het duel was er een korte huldiging van DOS-speler Allan Bakker. Dit ter ere van zijn honderdste gespeelde wedstrijd voor de Kamper ploeg op 11 februari tegen Noordscheschut. Vervolgens overviel SVI de Kampenaren door binnen 45 seconden na het eerste fluitsignaal de 0-1 te scoren. De rappe linkeraanvaller Serge Nap van SVI bereikte met een voorzet vanaf links spits Youp Kok en deze prikte met de punt van zijn schoen de bal binnen bij de eerste paal achter de verbouwereerde DOS-keeper Kevin Dijkstra.

Dit was een opmaat voor een bijzonder levendige eerste 25 minuten van het duel. Beide ploegen speelden offensief en bijna iedere aanval leverde een kansrijke situatie voor het doel van de tegenstander op. Zo schoot DOS-aanvaller Ayoub Lakhloufi rakelings langs de paal met een afstandsschot. SVI had echter de beste kansen in het eerste kwartier. De fysiek sterke centrale verdediger van SVI, Django Visser, was mee naar voren opgetrokken en nog het dichtst bij de volgende SVI-treffer. Hij kopte uit een corner de bal buiten bereik van DOS- doelman Dijkstra op de paal. Kenmerkend voor de offensieve insteek van DOS-was de basisopstelling van trainer Johan Pitstra, waarin ruimte was voor vier voorhoedespelers: Matthijs de Blok, Van Putten, Bakker en Lakhloufi. Naarmate de eerste helft vorderde betekende dit ook dat DOS het meest in balbezit was en het, na de moeizame start, SVI steeds verder terugdrong in de verdediging op eigen helft. Er werden veel fysieke tweegevechten op het middenveld toegelaten door de arbitrage, wat de snelheid in de wedstrijd ten goede kwam. SVI-speler Meijer liep daarbij wel tegen een gele kaart op en moest daardoor voor het vervolg na rust op zijn tellen passen. Na rust was het bijna DOS dat de tegenstander in mum van tijd overrompelde. Nick Hendriks krulde de bal in de 46e minuut net over de lat, tot geluk van de SVI-doelman Van Grafhorst. Beide teams begonnen met dezelfde spelers aan de tweede helft. Wel zette DOS het anders neer, met Van Putten op nummer 10 en De Blok op de rechterflank van de aanval voor meer variatie in de aanval. SVI beperkte zich steeds meer tot het consolideren van de benauwde voorsprong. De ploeg wisselde beide balvaste spitsen om met meer beweeglijke en snelle aanvallers een beslissende counter te kunnen plaatsen. Zo ver kwam het niet en door de tweede gele kaart (dus rood) in de 80e minuut voor Meijer van SVI, gegeven na een tackle op Job ter Burg, viel dit plan voor SVI in duigen. De Zwollenaren kwamen nauwelijks nog over de middenlijn. DOS was echter niet in staat om de resterende 10 minuten het overtal uit te buiten en om te zetten in de gelijkmaker. De storm aan aanvallen op het SVI doel waren daarvoor te voorspelbaar. Het centrum van de defensie van SVI in combinatie met een attent keepende Grafhorst bleef bij de grote hoeveelheid voorzetten vanaf de flank dan ook overeind.