Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Passie voor modelvliegtuigen gaat niet voorbij

KAMPEN - Modelvliegclub (MVC) Cumulus was zaterdag het decor voor een zogenoemde vintage dag. Liefhebbers van oude modelvliegtuigen kwamen naar Kampen om daar met hun soms meer dan een halve eeuw oude vliegtuigen het luchtruim te kiezen.

Er was zelfs een modelvliegtuig bij uit 1963, door de eigenaar (inmiddels dik in de zeventig) aangeschaft toen hij achttien jaar oud was. Overigens is vintage wel een rekbaar begrip. Er waren ook toestellen bij uit de recentere jaren ‘90 en de vliegtuigen hebben dikwijls wel een besturingssysteem van de moderne tijd. Optisch zijn de verschillen waarschijnlijk groter. Hoewel een modelvliegtuig niet per se op een echt vliegtuig hoeft te lijken, doen velen dat wel. En dus zijn de meeste oude modelvliegtuigen herleidbaar tot echte vliegtuigen uit de voorbije decennia. Daarmee had de vintage dag dus wel degelijk een retro-tintje. Voor de liefhebber die graag vliegt met een toestel uit zijn jeugd en voor wie een stukje nostalgie wel weet te waarderen.

Wat niet tijdsgebonden is, maar wel typisch modelvliegen, is de gezelligheid van de hobbyisten onderling. Het was weer een leuk samenzijn bij Cumulus dat dit jaar veertig jaar bestaat en daar op verschillende momenten in het jaar bij stilstaat.