Afbeelding
Foto: Henk Jans.

Klassieke concertreeks in Gouden Zaal Stedelijk Museum Kampen

(door Henk Jans)

KAMPEN - In het Stedelijk Museum Kampen (SMK) wordt van 19 februari 2023 t/m 28 januari 2024 een reeks van zes klassieke concerten gegeven. Deze worden mede dankzij een financiële bijdrage van het Heropeningsfonds Kampen georganiseerd door Stichting Vrienden Stedelijk Museum Kampen i.s.m. Stichting Magna Musica en zullen gedurende het jaar op een aantal zondagmiddagen plaatsvinden. 

Op zondag 19 maart 14.30 uur zal het tweede concert worden gegeven. “Het eerste concert met prachtige muziek van Joalien van den Houten (sopraan) en Utku Gecgel (piano) werd goed bezocht” zegt voorzitter Trudi Brink. 

“Er waren tweeënvijftig bezoekers. Dat is gelijk wel het maximum wat in de ruimte kan. De opening werd gedaan door de wethouder van Cultuur Richard Boddéus. Het was leuk dat we een miniatuur pianovleugeltje van Lego mochten lenen van Michiel de Groot van Intertoys. Wij vroegen de wethouder om het startsein van de concertenreeks te geven door met de telefoon, via een applicatie in de miniatuur vleugel, deze te laten spelen”.

Tijdens het concert speelt het Triovaritz Ensemble

De concerten staan in relatie met het beeldende werk dat in het museum is te vinden. Tijdens het concert op zondagmiddag 19 maart komt dit weer tot uitdrukking. Dan zal de Kamper Senegalees Alioune Diagne, die zowel kunstenaar als danser is ook acte de presence geven. Bestuurslid Robert Cotterink licht toe: “Tijdens het concert speelt het Triovaritz Ensemble, dit trio bestaat uit saxofoon, harp en dwarsfluit. De musici spelen onder andere werk van Bartók en Scott. Zij leggen regelmatig uit wat de verbinding is van de muziek met het werk van Alioune. 

Hij exposeert vanaf 17 februari vier maanden in het Museum. Gedurende drie dagen per week is hij daar dan ook aan het werk in The Gallery op de 2e etage. Hij zal bij een paar stukken zijn contemporaine dans laten zien. Alioune wil als kunstenaar en als danser verbinding maken tussen de verschillende werelden. Dat is zijn missie”.

Door de samenwerking met sopraansolist en dirigent Joalien van den Houten van Magna Musica is er contact met veel musici. Robert: “Joalien heeft docenten en (pas afgestudeerde) studenten van ArtEZ Conservatorium in Zwolle in haar netwerk. Daarnaast zoeken wij ook verbinding met orkesten uit de regio”.
“Een doelstelling van Stichting Vrienden Stedelijk Museum Kampen is de participatie van de bevolking met het Kamper museum te bevorderen”, verklaart Trudi. “Dus je kunt bezoeker zijn, maar ook vriend worden. De laatste kan naast de vaste of de wisselende exposities, verschillende activiteiten voor gereduceerde prijs bezoeken, bijvoorbeeld een lezing, concert of een workshop”.

In het museum zijn flyers te krijgen met informatie over Vrienden Stedelijk Museum Kampen

In het museum zijn flyers te krijgen met informatie over Vrienden Stedelijk Museum Kampen. "We hebben stapels liggen”, laat Trudi weten. "Als mensen er meer mee willen nemen, is dat prima. Dan kunnen ze deze zelf ook uitdelen. Verder is er informatie te vinden op de pagina ‘vrienden van' via www.stedelijkmuseumkampen.nl”. Robert besluit: "Het zou mooi zijn als we in de nabije toekomst samen met andere aanbieders van zondagmiddagconcerten in Kampen tot een goede planning kunnen komen, waardoor je elkaar versterkt. Dan kan het publiek op die dag steeds ergens terecht voor een muzikaal programma.”